Koningin Paola over huwelijksproblemen: ‘Tien jaar ongelukkig geweest’

Haar liefdesleven ging niet bepaald over rozen.

Lees ook

Koningin Paola van België heeft zich voor het eerst uitgesproken over moeilijkheden tijdens haar huwelijk met koning Albert. Zijn affaire en de buitenechtelijke dochter die daaruit voortkwam, hebben hun huwelijk destijds geen goed gedaan.

Affaire en liefdesbaby

Binnenkort zendt de Franstalige publieke omroep RTBF een documentaire over de Belgische koningin Paola (84) uit. Daarin vertelt ze voor het eerst uitgebreid over het hartzeer tijdens haar huwelijk met koning Albert (87). Dat verliep van begin af aan al wat stroef, omdat Albert vaak in het buitenland was. Het werd echter nog erger toen bleek dat hij een affaire had met Sybille de Selys Longchamps (80) én een dochter met haar had.

sybille-delphine

Sybille de Selys Longchamps en haar dochter Delphine. Beeld: BrunoPress

Puinhoop

In de documentaire blikt koningin Paola terug op de periode vlak na die onthulling. “Tussen 1970 en 1980 was ik echt niet gelukkig”, zegt ze. Albert was op dat moment vaak bij zijn minnares Sybille en hun gezamenlijke dochter, Delphine (53). “Mijn leven was een complete puinhoop en ik voelde me miserabel. Ik wist niet waar ik heen moest. Onze echtscheiding hing in de lucht. Tien jaar lang heb ik afstand genomen van mijn relatie”, aldus de koningin. Hoewel Albert eerst lange tijd heeft ontkend Delphines vader te zijn, maakt ze sinds vorig jaar officieel deel uit van de Belgische koninklijke familie.

albert-paola

Albert en Paola bij een fotoshoot ter ere van zijn zeventigste verjaardag. Beeld: BrunoPress / Belga Press, Etienne Ansotte

Altijd van haar gehouden

In die tijd was Paola dus vaak alleen, waardoor ze zich ellendig voelde. “Meestal voelde ik me erg verdrietig. Tot Albert op een bepaald moment zei dat hij altijd van me heeft gehouden. Het deed deugd om dat nog eens te horen.” Achteraf had ze die jaren graag anders ingevuld. “Helaas kunnen we de geschiedenis niet herschrijven, want ik zou dat decennium graag overdoen. Nu pas besef ik hoe belangrijk het is om voldoende affectie te tonen.” Toch is het goed gekomen tussen Albert en Paola en is hun liefde sterker dan ooit. “Ik ben meer en meer gefascineerd door de liefde die ik nu voel. Het is de liefde die ik nastreefde op m’n twintigste, zonder sociale beperking en zonder grenzen.”

albert-paola-en-mathilde

Albert, Paola en hun schoondochter koningin Mathilde bij de ‘Te deum’-ceremonie. Beeld: BrunoPress / Look Press Agency, Patrick van Katwijk

Blije kleinkinderen

Gedurende de documentaire wordt er niet alleen over haar huwelijk gesproken. Paola vertelt ook uitgebreid over haar passie voor de natuur en tuinieren. Ook blijkt ze graag in de keuken te staan en talent voor koken te hebben. “De kleinkinderen zeggen altijd: ‘Bij nonni eten we goed.'” De documentaire heeft de naam Paola, côté jardin en wordt binnenkort uitgezonden op RTBF La Une.

Bron: HLN | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook