De stille kracht van Monaco: prinses Caroline 65 jaar!

Maar de 'First Lady' van Monaco is nog lang niet met pensioen.

Lees ook

Tijd voor een puntje taart! Prinses Caroline viert vandaag haar 65ste verjaardag. De officieuze First Lady van Monaco zit voorlopig niet stil.

Stille kracht

Een stralende zestiger, die trots haar grijze lokken laat zien en de motor van Monaco draaiende houdt. Prinses Caroline is onmisbaar in het ministaatje, helemaal nu prinses Charlene grotendeels uit beeld verdwenen is. Caroline vergezelt haar jongere broer, prins Albert, bij officiële gelegenheden, vult haar agenda met prinselijke verplichtingen, heeft de zorg voor neefje Jacques en nichtje Gabriella grotendeels op zich genomen en is een betrokken grootmoeder voor haar zeven kleinkinderen. Zonder alle aandacht op te eisen, is ze het afgelopen jaar toch behoorlijk naar de voorgrond getreden. Geen wonder dat ze Monaco’s stille kracht, of de ‘First Lady van Monaco’ wordt genoemd.

Prinses Caroline met prins Albert en prinses Stéphanie. Beeld: BrunoPress

Prinses Caroline, de oudste dochter van prins Rainier III en Grace Kelly, heeft al vaker in haar leven paraat gestaan als officieuze First Lady van Monaco. Caroline was 25 jaar oud toen haar moeder, prinses Grace, omkwam bij een tragisch ongeluk. Prinses Caroline, toen net gescheiden van haar eerste echtgenoot, nam de taak op zich om haar vader voortaan te vergezellen bij officiële royal gelegenheden. “Er is een wonder gebeurd na de dood van Grace”, zo verwoordde prins Rainier het destijds. “Prinses Caroline is in de voetsporen van haar moeder getreden en ze heeft dezelfde mentaliteit als haar moeder. De manier waarop ze met haar taken omgaat, geeft me veel voldoening.”

Prinses Caroline en prinses Grace, 1970. Beeld: BrunoPress

Ook was ze trouw aan de zijde van haar broertje, prins Albert, te vinden toen hij in 2005 de troon besteeg maar nog geen echtgenote in zijn leven had. Nu schoonzus Charlene al bijna een jaar niet meer in het openbaar verschijnt, neemt Caroline wéér het stokje over.

Plichtsbesef

Er wordt gefluisterd dat prinses Charlene op 27 januari terug in Monaco zal zijn voor de nationale viering van Sainte Dévote, maar waarschijnlijker is dat prinses Caroline haar rol nog even voortzet. Al van jongs af aan is ze zich enorm bewust van de plicht die ze tegenover het prinsdom heeft. “Ik ben opgegroeid met een besef van plicht, gehoorzaamheid en schuld. Wat ik moest doen ging altijd vóór wat ik wilde doen.”

Toch nog een scheiding?

Prinses Caroline heeft haar handen vol aan Monaco, maar is officieel ook prinses van Hannover door haar huwelijk met de Duitse prins Ernst August. De echtgenoten zijn niet meer samen en hebben elkaar in geen jaren gezien, maar een echtscheiding is er nooit van gekomen. Al zou daar volgens hardnekkige geruchten dit jaar weleens verandering in kunnen komen. Nu er een nieuwe liefde in het spel is zou Ernst August toch het nodige papierwerk voorbereiden, wat betekent dat Caroline haar titel ‘Koninklijke Hoogheid’ binnenkort moet inleveren en opeens weer een treetje lager staat dan haar broertje, prins Albert, en haar dochter, prinses Alexandra.

Beeld: BrunoPress

Maar al zou het gebeuren (het zou ons ook niets verbazen als ze haar titel gewoon wéér een jaartje houdt), dan nog heeft prinses Caroline niets te treuren. In een landje waar het ene schandaal het andere opvolgt, is zij al jarenlang een stabiele factor. Ze is een elegante prinses met een groot hart voor haar familie en haar land, die niet voor niets de lovende ‘First Lady’-titel heeft gekregen. Van harte, Caroline!

Bron: Closer, Town & Country, Popsugar, Hello! | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook