Het verhaal achter de eenzame foto’s van prinses Diana

'We wisten niet of ze zou komen. Ze liet ons heel lang wachten.'

Vandaag de dag halen we nog altijd inspiratie uit de foto’s van prinses Diana, al hebben sommige beelden van Lady Di een droevig tintje. Een fotograaf deelt het verhaal achter twee ‘eenzame’ foto’s van de prinses.

Eenzame Diana

Fotograaf Anwar Husssein schoot twee heel bijzondere plaatjes van Diana, waarvan hij het verhaal achter de foto’s nu uitgebreid vertelt. De bekende foto bij de piramide is daar eentje van. Hoe elegant Diana er altijd uitzag op foto’s, hoe zenuwachtig ze zich eigenlijk vanbinnen voelde.

Diana
Diana, Princes of Wales bij de piramides in Egypte in 1992. Beeld: BrunoPress

“De dag voordat Diana de piramides zou gaan zien (in 1992) werden wij (het perscorps) uitgenodigd voor een drankje. En ze zei tegen me: ‘Als mensen me vragen om voor plaatsen als de piramides te gaan staan, voel ik me ongemakkelijk, vooral als ik alleen ben.’ Ik zei: ‘Je kunt je makkelijk voordoen als een van de beste modellen ter wereld.’ En ze zei: ‘Ik hou niet van poseren. Maar ik zal het heel snel doen en maar één keer en jij mag de foto maken.’ Ze zei ook: ‘Ik zal je niet zeggen wanneer.’ Dus ik bleef me concentreren, en zoals je op de foto kunt zien, poseert ze speels, voor slechts een seconde of twee. Dat is waarom het gebeurde. Je kunt op de foto zien dat het spontaan is. Het was als een ballerina met haar voet half omhoog. Op een ander moment, later, zei ze tegen me: ‘Je hebt het wel door, hè?’ Het was mijn instinct. Je leert te lezen hoe iets gaat gebeuren en je instinct te gebruiken”, aldus de fotograaf.

De Taj Mahal

Diana
Diana bij de Taj Mahal in 1992.

Bovenstaande foto werd wereldberoemd, niet alleen vanwege het prachtige monument, maar vanwege de betekenis die erachter zou zitten. Diana en prins Charles waren wel samen naar India gevlogen, maar gingen beiden naar andere evenementen. Nadat deze foto was verschenen, werd er dan ook al gauw gespeculeerd dat Diana en Charles uit elkaar zouden zijn. “Vlak voordat prins Charles zich met Diana verloofde, zei hij: “Ik zou hier op een dag mijn vriendin of toekomstige vrouw mee naartoe willen nemen.” Dit liep toch even anders, want uiteindelijk was het alleen Diana die bij het monument kwam opdagen. “We wisten niet of ze zou komen. Ze liet ons heel lang wachten. Het was echt, echt heet daar. Ze zag er verdrietig uit, en ze wist welke kant het verhaal op zou gaan. Ze was erg slim. Er zijn die dag nog meer foto’s genomen op een ander bankje toen ze aan het nadenken leek te zijn”, vertelt Anwar.

Bron: People | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws