Al lentekriebels? Zo vind je het ideale tuinmeubilair

Lees ook

De zoektocht naar mooi tuinmeubilair kan soms best een uitdaging zijn. De stoelen, tafels of bankjes moeten er niet alleen leuk uitzien, maar ook comfortabel zitten en het liefst betaal je ook niet te veel. Zie jij door alle bomen ook het bos niet meer? We helpen je op weg in de queeste naar nieuw tuinmeubilair!

Goedkoop is vaak duurkoop

Goedkope tuinmeubelen zijn fijn voor de portemonnee, maar vaak worden ze na een tijdje toch als miskoop beschouwd. De pootjes staan dan bijvoorbeeld wankel, de afwerking is slecht of er komen snel krassen op. Staar je dus niet blind op de prijs alleen. Tuinmeubels mogen best wat kosten, want ze krijgen buiten veel te verduren. Goede kwaliteit is dan wel belangrijk.

Materialen

Bij het uitzoeken van tuinmeubilair kom je exemplaren van allerlei materialen tegen. Wat moet je dan kiezen? Het is in ieder geval belangrijk dat je let op de vraag of het veel onderhoud zal kosten. Luxe tuinmeubelen van bijvoorbeeld aluminium of kunststof zijn roestbestendig, licht en makkelijk te verplaatsen. Hardhout is daarentegen wat zwaarder en steviger en niet makkelijk te verplaatsen. Ook heeft hout meer onderhoud nodig.

Aluminium, kunststof en PVC

Deze materialen roesten niet, zijn licht van gewicht, relatief goedkoop en vergen weinig onderhoud. Je hoeft ze alleen maar af en toe met een sopje af te doen.

Staal

Staal is zwaarder en steviger. Als staal onbehandeld is, dan zal het op een gegeven moment roesten. Regelmatig een onderhoudsbeurt geven is daarom een must.

Rotan of riet

Rotan of riet met een coating van hars is zeer geschikt voor buiten. Wel moet je ze één keer per jaar een onderhoudsbeurt geven.

Hout

Hout is een populaire materiaalsoort voor buiten. Er bestaan verschillende soorten hout, denk maar aan hardhout, steigerhout, teak of ceder. Hout heeft een robuuste en luxe uitstraling, maar vraagt wel veel onderhoud. Schuren en opnieuw lakken of schilderen zijn dan regelmatig terugkerende klusjes.

Tuinstoelen

Design in de tuin is natuurlijk erg fraai, maar niet altijd praktisch. Sommige designstoelen zien er alleen leuk uit, maar zitten dus echt niet lekker. Ook de grootte van de tuinstoelen is van belang. Sommige tuinstoelen zijn te klein of te laag, waardoor je bijna op de grond zit. Deze zijn ook vaak niet erg comfortabel. Grote loveseats of loungestoelen zijn dan beter, maar dan moet het natuurlijk wel passen op het terras. Houd er ook rekening mee dat de stoelen niet te diep zijn, want ook dat zit niet erg comfortabel. Ga dus vooral naar de winkel om te proefzitten. Alleen dan kom je erachter of de stoel nu daadwerkelijk lekker zit!

Kussens

Comfort is ook heel belangrijk als je tuinmeubilair uitzoekt, want wie wil nou niet lekker in de hoekbank in de tuin kunnen zitten. Een stalen of houten tuinset is dan bijvoorbeeld wel duurzaam, maar heel comfortabel zit het niet. Investeer daarom ook in goede kussens. Laat die dunne kussens die je op de stoel legt links liggen en ga op zoek naar dikke kussens die tegen verschillende weersomstandigheden bestand zijn. 

Textielsoort

Bij het uitzoeken van tuinmeubilair sta je ook vaak voor de keuze voor de textielsoort. Sommige tuinsets hebben er standaard kussens bij, maar soms moet je deze nog apart aanschaffen. Houd rekening met de eigenschappen die buitenkussens moeten hebben, namelijk:

  • UV-bestendig
  • Ademend/luchtdoorlatend
  • Makkelijk schoon te maken
  • Waterafstotend


Textielsoorten die het meest geschikt zijn voor buiten: acryl, polyester, behandeld canvas en katoen. Let ook op de manier waarop de kussens gestikt zijn. Kies het liefst kussens uit met een sterke draad.

Veel tuinplezier!

Beeld: Pexels

Laatste nieuws

Zie ook