Royal designer vertelt: ‘Máxima weet heel goed hoe ze kan opvallen’

Benito Fernandez, een van de ontwerpers van Máxima's kleding, onthult de technieken achter haar onberispelijke stijl.

Lees ook

Wat ze ook draagt, koningin Máxima is altijd het stralende middelpunt. Hoe doet ze ’t toch?

Máxima en monochroom

De Argentijnse ontwerper Benito Fernández was meerdere keren verantwoordelijk voor de schitterende avondjaponnen van koningin Máxima. Met de Argentijnse krant La Nacion deelt hij het ‘geheim van de chef.’

Misschien wel de allerbelangrijkste stijlregel waar Máxima zich aan houdt, is om zo veel mogelijk één kleur te dragen. “Het geeft haar een veilig gevoel. Net als jurken met één blote schouder, strapless jurken en jurken die strak om haar lichaam sluiten, maken monochrome looks onderdeel uit van haar stijl.”

Beeld: BrunoPress

Eenkleurig saai? Bij Máxima zeker niet. “Zij heeft bij veel kledingstukken altijd voor één kleur gekozen. Ten eerste omdat dat goed bij haar past en ze zich er comfortabeler in voelt, steviger in haar schoenen staat. Meestal zijn het felle kleuren, daar houdt ze van. Ik heb voor haar veel rode, paarse en fuchsia outfits ontworpen. Naast dat het haar een goed gevoel geeft, biedt het haar ook de mogelijkheid om de kleding te combineren met de vele accessoires die ze draagt.”

Tiara-proof

Door haar outfit monochroom te houden, komen de fonkelende tiara’s, diamanten ringen en eeuwenoude parelkettingen uit Máxima’s goed gevulde sieradenkist beter tot hun recht. Pas de accessoires aan et voilà, met dezelfde jurk heb je meteen een heel andere look. Daarnaast werken felle kleuren gewoon het beste voor Máxima, vindt Fernández. “Met haar lengte, ik denk dat ze ongeveer 1,80 meter lang is, is dat monochrome superindrukwekkend. Als ze binnenkomt, kun je je ogen niet van haar afhouden, er is geen manier om haar aanwezigheid niet op te merken.”

Koningin Máxima in een creatie van Benito Fernández tijdens het staatsbezoek aan Polen in 2014. Beeld: BrunoPress

En opvallen, dat is precies wat je wilt als royal. Niet alleen ben je beter te zien voor de fans en fotografen die speciaal voor jou zijn komen opdagen, ook is het voor de beveiliging makkelijker om een oogje in het zeil te houden als alle Hoogheden een opvallend kleurtje dragen. En als je je er dan, net als Máx of Queen Elizabeth, ook nog uiterst comfortabel in voelt, dan straal je die zelfverzekerdheid ook nog eens uit. Win-win-win!

Monochrome Majesteit

Als prinses greep Máxima al vaak terug op monochroom, maar dat het ook als koningin in haar stijl-DNA zit, bleek wel tijdens de inhuldiging. De dag waarop ze officieel koningin-gemalin werd, straalde ze immers ook in één kleur, het koningsblauw.

Beeld: BrunoPress

Hoewel Máxima niet terugdeinst voor een kleur die in het oog springt, wil ze ook geen ‘eeuwige regenboog’ zijn, weet de modeontwerper. “Wat ze doet met levendige kleuren, doet ze ook met kleuren als camel”, vervolgt Fernández. De modekoningin kleedt zich net zo graag eenkleurig in het bruin, bordeaux of donkergroen, maar net waar de gelegenheid om vraagt, ‘als een goede vertegenwoordiger van Nederland’.

Bron: La Nacion | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook