Documentaire: verliefde Willem-Alexander zou troon opgeven voor Máxima

Uit gesprekken met insiders wordt vandaag duidelijk hoe ver Willem-Alexander écht gegaan zou zijn voor zijn grote liefde Máxima.

Met het porseleinen huwelijk van onze koning en koningin aan de horizon, is het de hoogste tijd om terug te blikken. Eerder deze maand werd al duidelijk dat er bijna een constitutionele crisis was ontstaan rond het huwelijk. Uit gesprekken met insiders wordt duidelijk hoe ver Willem-Alexander écht gegaan zou zijn voor zijn grote liefde Máxima.

Porseleinen huwelijk

Op 2 februari is het zover en zijn Willem-Alexander en Máxima 20 jaar getrouwd. Een porseleinen jubileum dus. Daarom komt BNNVARA met de documentaire Een Porseleinen Huwelijk. Hierin wordt teruggeblikt op het huwelijk van WA en Máx, en komen verschillende bijzondere dingen aan het licht. Want achter dé kus en dé traan schuilde een regelrechte crisis.

Controversiële vader

Een belangrijk deel van de controverse draaide rond papa Zorreguieta. Veel politici tilden zwaar aan het verleden van Máxima’s vader. Daardoor was het niet duidelijk of er voldoende leden van de Eerste en Tweede Kamer met het huwelijk zouden instemmen. Daarom dreigde er een constitutionele crisis te ontstaan. En vanavond wordt duidelijk hoe dringend de situatie echt was.

Troonsafstand

In de eerste uitzending van de serie wordt namelijk duidelijk dat de kroonprins destijds bereid was tot het uiterste te gaan voor de liefde. Zélfs het opgeven van het koningschap was een optie. Dominee Carel ter Linden, vertrouweling van de royals, vertelt: “Het is ook wel duidelijk geworden dat er ook grenzen waren als het ging om de keuze van zijn vrouw.” En één grens was bijzonder duidelijk: “Wat Máxima betreft, was het zo: het is of haar, of ik stap eruit.” Inmiddels weten we allemaal hoe het is gelopen: een jaar later zou Ter Linden persoonlijk het kerkelijk huwelijk tussen de twee voltrekken en zit WA toch op de troon.

En Máxima’s vader?

Die was niet blij met de controverse die rond hem bestond in ons kikkerlandje. Sterker nog: er moest gepraat worden als Brugman om de omstreden figuur bij de bruiloft weg te houden. Uit gesprekken met topambtenaren bleek dat de Argentijn er niet van overtuigd was dat zijn afwezigheid bij het huwelijk het beste zou zijn voor zijn dochter. Uiteindelijk moesten Wim-Lex en Máxima zelf het gesprek met hem aangaan. Pas toen Jorge Zorreguieta had beloofd weg te blijven bij het huwelijk én zijn verklaring was goedgekeurd, gaf het kabinet goedkeuring voor het huwelijk. Eind goed, al goed.

Voor het volledige verhaal kun je vanaf vanavond vier dagen lang terecht bij NPO2. Hier wordt tot en met 3 februari elke avond om 22.22 uur een aflevering uitgezonden van Het Porseleinen Huwelijk.

Bron: Hart van Nederland | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws