Beatrix is jarig en blaast 84 kaarsjes uit: tijd voor een terugblik!

Ter ere van Beatrix' 84e verjaardag nemen we je mee terug in de tijd.

Lees ook

Als royalty-kenner staat er vandaag natuurlijk tijd gereserveerd om een borreltje en een puntje taart te nuttigen. Want hoera, hoera: prinses Beatrix is 84 jaar geworden. Beau Monde is in de archieven gedoken en neemt je mee terug in de tijd.

Blozende wangetjes

beatrix jarig
Prinses Juliana en prins Bernhard met de kleine Beatrix in 1938 (Beeld: Nationaal Archief)

De kleine Beatrix blijkt al snel een kleine dondersteen te zijn. In haar jonge jaren is ze maar wat graag in touw – zo zit de toekomstige koningin op scouting, en zelfs in haar allereerste fotoshoots is die ondeugende twinkeling in haar ogen niet te ontkennen.

Statige jongedame

beatrix jarig
Het toonbeeld van klasse: een 20-jarige Beatrix poseert met een elegante waaier in 1958. (Beeld: Nationaal Archief)

Uiteindelijk groeit Beatrix op tot een prachtige jongedame die in haar fotoshoots één en al glamour en elegance uitstraalt. Bovendien valt het de Beau Monde-redactie op hoe ontzettend veel de 20-jarige Beatrix hier lijkt op kleindochter Amalia! Zo zie je maar weer: de royal appel valt niet ver van de boom.

Met de boys

beatrix jarig
Een groepsportret van trotse moeder Beatrix met de boys in 1975. (Beeld: Nationaal Archief)

In 1965 wordt Beatrix hand in hand gespot met niemand minder dan Claus van Amsbergen. Na de nodige controverse trouwen de twee en komen er drie prachtige zoons uit het huwelijk voort: Willem-Alexander, Friso, en Constantijn.

Op de troon

beatrix jarig
Tiara time! Met de bekende coupe, een sprankelende jurk en prachtige juwelen presenteert Beatrix zich hier als een echte vorstin. (Beeld: Nationaal Archief)

En in 1980 is het moment dan eindelijk daar: Juliana doet afstand van de troon en het is aan Beatrix om haar plek in te nemen. Enkele dagen voor haar beëdiging komen er nieuwe portretten van de kersverse koningin. (Letterlijk) stralend in een glitterende blauwe jurk maakt de royal een duidelijk statement: om haar kunnen we niet heen!

Beeld: Brunopress, Nationaal Archief

Laatste nieuws

Zie ook