Oranjes staan stil bij aftrap Olympische Spelen

Niet op de bühne, wel op de socials: dit is hoe de Oranjes onze sporters supporten.

Lees ook

Het kán je bijna niet ontgaan zijn. Vandaag beginnen de Olympische Winterspelen in het verre Beijing. Hoewel de Oranjes niet zélf bij de wedstrijden aanwezig zullen zijn, staan ze via Instagram toch even stil bij de aanvang van het sportevenement.

Olympische Spelen

Ze zijn weer eens bijzonder omstreden, maar hoe dan ook gaan de Olympische Spelen weer van start. Om 12.50 uur vandaag kunnen we genieten van een grootse openingsceremonie, en morgenochtend beginnen we goed met verschillende Nederlandse dames aan de start van de 3.000 meter schaatsen.

We weten natuurlijk dat ons koningspaar de prestaties van TeamNL nauwlettend in de gaten houdt. En hoewel zij niet op de tribune zullen zitten in Beijing, laten Wim-Lex en Máxima via Instagram weten de sporters te supporten.

Recordploeg

In de Instagram-post staan ze stil bij het feit dat dit de grootste Olympische ploeg ooit is voor ons kleine kikkerlandje. “Vandaag beginnen de Olympische Winterspelen van Beijing 2022. Nooit eerder vertegenwoordigde zo’n grote ploeg Nederland tijdens de Winterspelen”, schrijven de Oranjes.

Natuurlijk willen we graag zo veel mogelijk Nederlandse sporthelden behangen zien worden met eremetaal. Maar de royals herinneren ons eraan dat een goede wedstrijd óók heel belangrijk is. “Wij wensen alle sporters van #TeamNL heel veel succes bij #Beijing2022 en kijken uit naar mooie en spannende wedstrijden. Geniet van jullie deelname!” valt er te lezen.

oranjes olympische spelen
Een standaardplaatje bij wedstrijden van TeamNL: het koningspaar in oranje dat even alle decorum overboord gooit. (Beeld: Proshots)

Géén boycot

Maar als onze royals zoveel van onze sporters houden, waarom zijn ze dan zelf eigenlijk niet in Beijing deze maand? Heeft het misschien iets te maken met de diplomatieke boycot van de Spelen die verschillende landen hebben ingesteld om hun onvrede te uiten over de mensenrechtensituatie in China?

Vorige maand werd duidelijk dat er geen officiële delegatie aanwezig zou zijn bij de Olympische Spelen dit jaar. Maar het ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat dit niets te maken had met een boycot. Dat we dit jaar geen kiekjes zullen krijgen van een uitzinnige Willem en Máxima heeft te maken met de pandemie. Er zijn geen Nederlandse toeschouwers welkom, en in lijn daarmee willen de autoriteiten dus scheve gezichten voorkomen. En dat betekent: ook geen diplomatieke afvaardiging bij de Spelen dit jaar.

Bron: NOS, Instagram @koninklijkhuis | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook