Waarom de Queen juist nu haar zegen aan Camilla geeft

Waarom wachtte ze zeventien jaar met dit gebaar?

Lees ook

Nu de Queen schoondochter Camilla alsnog een toekomstige koninginnen-titel heeft aangemeten, blijft de vraag waarom Elizabeth daar zo lang mee heeft gewacht. Toch waren er in de afgelopen jaren een hoop aanwijzingen waarmee we het stiekem al konden weten.

Queen Consort

Als prins Charles ooit koning wordt, dan zal hertogin Camilla koningin-gemalin zal worden. Toen het koppel in 2005 ging trouwen, was dit helemaal niet aan de orde. Het paleis liet namelijk weten dat bij een troonswisseling Camilla Princess Consort zal worden, en geen Queen Consort. De reden: Camilla werd in het begin niet bepaald positief ontvangen als nieuw lid van de Royal Family. Maar tijden zijn veranderd, en HM is anders gaan denken over haar schoondochter.

Zeventien jaar

In haar geschreven aankondiging liet Her Majesty weten dat de wind tegenwoordig anders staat. “Wanneer mijn zoon Charles koning wordt, weet ik dat jullie hem en zijn vrouw Camilla dezelfde steun zullen geven als jullie mij hebben gegeven. Het is mijn oprechte wens dat, wanneer die tijd komt, Camilla bekend zal staan als koningin-gemalin wanneer ze haar trouwe dienst voortzet.” Iets waar Charles en Camilla ontzettend blij mee zijn. Maar waarom wachtte Queen Elizabeth maar liefst zeventien jaar met dit besluit?

Koningshuisdeskundige en historicus Robert Lacey legt aan PEOPLE uit hoe het zit: “In het bericht erkende ze haar eigen sterfelijkheid en keek ze naar de toekomst. Terwijl ze aan haar vader George VI dacht, zal ze ook aan haar moeder hebben gedacht en hoe belangrijk zij voor hem was als partner.” Ook zal de Queen volgens Lacey gedacht hebben aan haar eigen echtgenoot, prins Phillip, die op 99-jarige leeftijd stierf na een huwelijk van 73 jaar. “Na het overlijden van prins Philip kijkt ze terug op de opofferingen en de moeilijkheden die bij het gemaal-zijn komen kijken”, aldus Lacey. Queen Elizabeth staat stil bij de zware taak die het is om de partner van de monarch te zijn, en wil Camilla als het ware de titel geven die bij deze grote rol past.

Aanwijzingen

Daarnaast waren er de afgelopen jaren al aanwijzingen dat Her Majesty Camilla deze eervolle titel zou geven. Zo werd in 2016 bekend dat de Duchess of Cornwall lid werd van de Privy Council en werd ze eind vorig jaar lid van de Order of the Garter. Laatstgenoemde werd in 1348 opgericht door Edward III en is de hoogste ridderorde in het Britse erestelsel. “Dit was het grote resterende vraagteken en het is nu opgelost, en elke toestemming van de toenmalige premier voor de titel is een formaliteit”, stelt Lacey. “Sommige mensen hadden verwacht dat de Queen in haar boodschap terug zou blikken, maar ze kijkt juist op positieve wijze vooruit.”

Bron: PEOPLE | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook