Loretta Schrijver over zware periode: ‘Ik ben emotioneler en gevoeliger geworden’

De ziekte heeft veel impact gehad op de presentatrice.

Loretta Schrijver verdween vorig jaar ineens van televisie. Haar drukke agenda moest plotseling ruimte maken voor rust en ziekenhuisbezoeken, nadat er darmkanker bij haar was geconstateerd. Gelukkig gaat het tegenwoordig een stuk beter met de goedlachse presentatrice. In het nieuwste nummer van Nieuwe Revu is ze openhartig over de ziekte, de veranderingen in haar leven en… de knappe dokters!

Nog altijd blij met haar werk

Al elf jaar kunnen we Loretta zien schitteren bij Koffietijd. En als we haar moeten geloven, dan blijft ze daar ook nog heel lang zitten. Op de vraag of dat haar nog steeds bevalt, antwoordt ze “Jazeker. Ik ben er de afgelopen maanden achter gekomen dat ik mijn plek daar misschien iets te veel als vanzelfsprekend ben gaan zien, maar het blijft natuurlijk toch bijzonder om te doen. Het voelt heerlijk om weer terug te zijn. Ik heb het echt gemist.” Ze was meteen weer welkom en iedereen op de set leefde met haar mee. “Programmadirecteur Peter van der Vorst stuurde me laatst nog een persoonlijk berichtje om te vragen hoe het met me gaat. Deze en zoveel andere kaarten en bloemen van mensen hebben me goed gedaan. Ik ga er binnenkort eens goed voor zitten om iedereen een bedankje te sturen.”

Niet altijd alleen maar lief

Toch is het ook bij Loretta lang niet altijd alleen maar rozengeur en maneschijn. Ze kan er soms flink de pest in hebben, vooral op werkgebied. “Vooral met werk kan ik weleens heel bitcherig zijn, al is dat misschien ook niet het goede woord. Ik ben me er op de werkvloer gewoon heel erg van bewust dat we een deal met elkaar sluiten: ik krijg geld en in ruil daarvoor ben ik verplicht zo goed mogelijk werk te leveren. En met mij ook alle andere teamleden met wie ik werk”, aldus Loretta. “Samen komen we immers tot een eindproduct. Wanneer collega’s er dan vervolgens met de pet naar gooien, dan heb je aan mij een hele slechte. Een lichtman moet dat ene lampje niet aanzetten omdat iemand hem dat simpelweg heeft opgedragen, maar omdat hij ervan overtuigd is dat het decor daardoor beter uit de verf komt.”

Goede zorg

Iedereen stond voor Loretta klaar om haar zo goed mogelijk te verzorgen, ook op de set van The Masked Singer.  “Sterker nog, er was continu een verpleegkundige aanwezig om me bij te staan”, zegt ze. “Ook mijn kleedkamer was prima in orde, met zelfs een bedje om even m’n ogen dicht te kunnen doen, indien nodig. Het was het oude bed van Henny Huisman. Dat hadden ze daar nog staan, haha.” Vooral het opnemen van de show was een groot feest. “Je moet je voorstellen dat ik in de weken daarvoor alleen maar belabberd in een ziekenhuisbed had gelegen, terwijl ik in die tv-studio juist helemaal mooi werd gemaakt. Even weer in een heel andere wereld stappen, de metamorfose ondergaan en met alle collega’s lekker vrolijk en gek doen.”

Emotioneler geworden

Hoewel de diagnose darmkanker behoorlijk heftig was, deed het Loretta eerst niet zoveel. “Ik reageerde er vrij kalm en nuchter op. Zeker nadat de dokter aangaf dat het behandelbaar was. Ik was ziek, het moest weg, dus dat moest gebeuren. Iedereen wordt, linksom of rechtsom, wel met kanker geconfronteerd en nu was ik aan de beurt.” Toch had het zowel lichamelijk als mentaal veel impact. “Ik ben emotioneler en gevoeliger geworden. Inmiddels is het wat meer in balans, maar toen ik net het ziekenhuis uitkwam, kon ik niet eens naar een simpele tekenfilm als Tom & Jerry kijken. Van het leed dat die kat en muis werd aangedaan, werd ik al verdrietig.”

Moeilijk voor haar partner

Ook voor Loretta’s man was het een zware periode. “Hij is weer op een heel andere manier door een hel gegaan. Veel van wat hij zag ben ik vergeten, aangezien ik zwaar onder de middelen in bed lag. […] Mijn man heeft daarnaar gekeken en zag niets minder dan een wrak in bed liggen. Ook hij werd ineens geconfronteerd met de eindigheid van ons bestaan. Dat vond hij pittig, maar ook dat is weer voorbij, hoor.” We hoeven dus niet te denken dat Loretta en haar man elkaar de hele dag aan zitten te staren. “Ben je mal. Toen thuis het gemopper weer begon, wisten we dat alles weer goed zat.”

Knappe dokters

Loretta is haar artsen ontzettend dankbaar, en heeft ook nog steeds contact met hen. En dat is niet alleen om hun medische kennis: “Mijn geschiedenis in het ziekenhuis zorgt nu soms voor lachwekkende situaties wanneer ik er op controle kom. De dokters zijn daar allemaal zo knap dat ik weleens denk: potverdorie, waar waren jullie toen ik jong was? Kon ik er maar wat jaren afhalen of jij er wat jaren bijtellen. In mijn tijd had je zulke artsen helemaal niet. Toen waren het allemaal mannetjes met kale hoofden in plaats van die knappe kerels die je nu ziet.”

Meer lezen? In de nieuwste editie van Nieuwe Revu vertelt Loretta onder andere over haar carrière als nieuwslezeres. Vanaf vandaag in de winkel! 

Bron: Nieuwe Revu | Beeld: Brunopress

 

Laatste nieuws