Deze prinses neemt het op voor Harry en Meghan

'Het moet voor hen verstikkend zijn geweest'

Het is alweer twee (!) jaar geleden dat prins Harry en hertogin Meghan besloten om een stap terug te zetten, maar de royal exit van de Sussexjes maakt nog altijd de tongen los. Ook in koninklijke kringen.

Prinses Akshita

Een miljoenenvilla in zonnig Californië, goed verdienende deals en een gelukkig gezinnetje: twee jaar na hun vertrek uit The Firm hebben prins Harry en Meghan Markle het goed voor elkaar. De Sussexit zorgt nog altijd voor controverse, maar sommige royals begrijpen wel waarom Harry en Meghan het besluit namen om hun taken neer te leggen. Prinses Anne keurde hun vertrek tussen neus en lippen door goed en bij prinses Charlene van Monaco kan Harry zijn hart luchten. Nu laat ook de Indiase prinses Akshita van Mayurbhanj weten dat ze achter de hertog en hertogin van Sussex staat. Al zou ze het zelf nooit ofte nimmer overwegen om afstand te doen van haar koninklijke rol.

Prinses Akshita respecteert het feit dat Meghan en Harry ervoor kozen om hun familie en mentale gezondheid voor hun titels te laten gaan, vertelt ze aan Insider. “Het werd moeilijker en moeilijker voor hen. Ik kan me voorstellen hoe verstikkend het moet zijn om voortdurend zo’n leven te leven, en mensen te hebben die de lat onmogelijk hoog voor je leggen”, aldus de prinses. “Als je van koninklijke afkomst bent, moet je een heel sterk moreel kompas hebben. Wanneer je alles weghaalt, besef je dat dit individuen zijn die het beste voorhebben met hun gezin.”

Gouden kooi

De prinses van Mayurbhanj leeft vooral mee met prins Harry, die zijn hele leven al in een ‘gouden kooi’ doorbracht. “Het royal leven achter je laten kan een stuk makkelijker zijn dan blijven”, aldus Akshita. Volgens haar worstelen veel royals met wie ze zijn en met hun functie. Zelf denkt ze er echter met geen haar op haar hoofd aan om afstand te doen van haar titel of haar familie. “Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik iemand anders moest zijn om aan een bepaald beeld te voldoen. Ik heb de jackpot gewonnen wat betreft de familie waarin ik geboren ben.”

‘Zoals in Downton Abbey’

Prinses Akshita is de achterkleindochter van wijlen koning Tribhuvan van Nepal. Dankzij haar afkomst kan ze haar leven wijden aan werk voor verschillende goede doelen en non-profit organisaties. Ook helpt ze bij het herstel en onderhoud van het familiepaleis Belgadia, waarin nu een hotel gevestigd is. Het lijkt in niets op het leven van een Disney-prinses, vertelt Akshita. “Het had niet verder van de realiteit af kunnen staan”, vertelt ze over haar jeugd. “We woonden in een 100 jaar oude bungalow in Calcutta. Als je Downton Abbey hebt gezien, weet je dat zulke huizen voortdurend onderhoud en restauratie nodig hebben.”

Dat het paleis nu opengesteld is voor het grote publiek, is iets wat haar grootmoeder verschrikkelijk zou hebben gevonden, vertelt Akshita. “Ze zei altijd: ‘Je kunt mensen geen geld vragen om in je huis te verblijven. Je moet gasten ontvangen, je moet een ambassadeur van je staat zijn.'” De prinses en haar ouders staan er anders in: ze doen wat ze moeten doen om het paleis te laten bestaan en hun geschiedenis voort te laten leven. “Mijn ouders zeiden nooit: ‘Dit is jullie huis.’ Ze zeiden: ‘Dit is een huis. En je moet ervoor zorgen dat het blijft bestaan voor de volgende generatie en de generatie daarna’.”

Bron: Insider, PureWow | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws