Waarom Queen Elizabeth de kroon liever niet draagt

Elizabeth vertelt de nadelen aan het dragen van de kroon.

Lees ook

Nu Queen Elizabeth alweer 70 jaar op de troon zit, hebben we haar talloze keren met de mooiste tiara’s gezien. Echter, er is één statement piece, namelijk de Keizerlijke Staatskroon, die Elizabeth liever niet draagt.

De kroon

Het meest indrukwekkende juweel uit de koninklijke collectie is verreweg de Imperial State Crown. Deze draagt de Queen minimaal één keer per jaar tijdens de Staatsopening van het Parlement. De Queen is de enige persoon die deze kroon mag dragen, al zou ze ‘m het liefst ergens opbergen. Volgens Hare Majesteit kan het dragen van de felbegeerde kroon namelijk gevaarlijk zijn, en is het dragen ervan ook niet bepaald een pretje. Dat vertelde ze in een BBC-documentaire uit 2018 ter ere van haar 65e jaar op de troon.

Zwaar

De kroon zou ten eerste bijvoorbeeld erg zwaar zijn. Alastair Bruce, een expert op het gebied van de kroonjuwelen, sprak in de documentaire met de Queen. Hij zei: “Het is moeilijk om altijd te onthouden dat diamanten stenen zijn en dus erg zwaar zijn.” Waarop de koningin antwoordde: “Ja, gelukkig hebben mijn vader en ik ongeveer dezelfde soort vorm van hoofd. Maar als je het eenmaal op hebt blijft het zitten. Ik bedoel, het blijft er gewoon op.”

Crown
De Imperial Crown. Beeld: Brunopress

Daarnaast moet Elizabeth haar hoofd ook erg stilhouden wanner ze de kroon draagt. “Je kunt niet naar beneden kijken om de toespraak te lezen, je moet de toespraak omhooghouden. Want als je dat zou doen, zou je nek breken – hij zou eraf vallen”, legt ze uit. “Er zijn dus wel wat nadelen aan kronen, maar verder zijn het best belangrijke dingen.”

Bron: Mirror UK | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook