Minnaar prinses Margaret krijgt toch nog een gunst van de Queen

Twintig jaar later komt de Queen hem alsnog tegemoet.

Lees ook

Prinses Margaret was de glamourgirl van de Windsors. Waar oudere zus Elizabeth de plichtsgetrouwe degelijkheid zelve was, vlinderde ‘Margot’, zoals ze werd genoemd, van bal naar party. Zo hield haar huwelijk met ‘Lord Snowdon’ geen stand, door een affaire met Roddy Llewellyn. Twintig jaar later heeft hij alsnog toestemming gekregen om het graf van de overleden Margaret te bezoeken.

Affaire

Wie ‘The Crown‘ volgt, weet dat prinses Margaret geen al te brave prinses was. Bloedmooi, koppig en geestig, maar ook wispelturig, hautain en werkschuw. Met haar echtgenoot Antony Armstrong-Jones scheerde ze langs vele schandalen, beiden werden bekende gezichten van de jetset. Margaret was onaantastbaar, soms onmogelijk en in vrijwel alles het tegenwicht van haar vier jaar oudere plichtsgetrouwe zus Elizabeth, beter bekend als de Queen. Boven alles was de prinses een insider die uit de gouden kooi wilde stappen, maar ook daarbuiten nooit echt haar draai vond. In 1978 werd bekend dat Margaret een affaire had met Roddy Llewellyn.

Uitgesloten

Roddy werd niet bepaald verwelkomd door de koninklijke familie. Na Margarets dood werd hij daarom ook uitgesloten van de mogelijkheid om haar graf te bezoeken. Echter komt daar nu, twintig jaar later, toch nog verandering in. De Queen heeft hem namelijk alsnog gratie verleend om het graf van Margaret te bezoeken. Margaret overleed op 71-jarige leeftijd en werd begraven in de King George VI Memorial Chapel, naast haar ouders, koning George VI, die in 1952 overleed, en de koningin-moeder, die slechts enkele maanden na de koning overleed.

De 74-jarige Roddy Llewellyn zou afgelopen week tijdens een bezoek aan Londen de begrafenis van de bekende Harrods-leeuwenkoper John Rendall hebben bezocht. “Na twee jaar helemaal niets in mijn agenda te hebben gehad, had ik twee cruciale data – om naar St George’s te gaan en om bij Johns begrafenis te zijn”, zei hij naar verluidt volgens bronnen aan Daily Mail. “Mel [Rendall’s vrouw] was zo vriendelijk om het tijdstip van Johns dienst te verplaatsen, zodat ik ’s morgens naar Windsor kon gaan en ’s middags bij zijn begrafenis kon zijn.”

margaret
Princess Margaret, 1954. Beeld: Brunopress

Schok

De koningin is de enige persoon die toestemming kon geven aan Roddy om de begraafplaats te bezoeken. Twintig jaar lang weigerde ze dit, maar haar houding lijkt nu eindelijk verzacht. Destijds was er veel schok in het koningshuis nadat bekend werd dat Margaret een affaire bleek te hebben. Ze werd zoenend in het openbaar gespot en Llewellyn was 17 jaar jonger. Roddy kwam na alle speculaties destijds zelfs nog met een verklaring. “Ik betreur het ten zeerste dat Hare Majesteit de Koningin en de koninklijke familie in verlegenheid zijn gebracht, voor wie ik het grootste respect, de grootste bewondering en de grootste loyaliteit wens uit te spreken. Mogen wij van de media, die ons hebben belaagd, ons werk en privéleven zonder verdere inmenging voortzetten?”

Achteraf bleek dat de koningin vond dat Roddy uiteindelijk wel goed is geweest voor Margaret. Dat zei ze tegen Lady Anne Glenconner. “Ik wil alleen maar zeggen, Anne, dat het soms nogal moeilijk was, maar ik dank je heel erg voor het voorstellen van prinses Margaret aan Roddy, want hij maakte haar echt gelukkig.” Eind goed, al goed!

Bron: Tatler | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook