Deze bruilofttrend hebben we aan koningin Victoria te danken

Een echte trendsetter, die koningin Victoria!

Lees ook

Door de jaren heen hebben we al veel prachtige (royal) bruidsjurken voorbij zien komen. Kroningen, inhuldigingen, bruiloften: ze verlopen al eeuwenlang via een stipt draaiboek, toch? Eén van de trends op het gebied van bruiloften is echter nog niet eens zo heel lang geleden ontstaan, namelijk tijdens de bruiloft van koningin Victoria.

Witte jurk

Al op haar achttiende werd Victoria, de betovergrootmoeder van de huidige Queen, koningin, maar pas ruim een jaar later, in 1838, werd ze gekroond. En weer twee jaar later – op twintig jarige leeftijd – in 1840, stapte ze in het huwelijksbootje met prins Albert. Die bruiloft was niet alleen bijzonder omdat het een royal wedding was. Nee, Victoria was namelijk de eerste vrouw die een witte bruidsjurk tijdens haar bruiloft droeg.

Kleuren

In die tijd was het gebruikelijk dat vrouwen een gekleurde jurk droegen tijdens hun bruiloft. Vooral kleuren als goud en blauw waren populair bij de rijken. Een witte jurk? Dat werd voor Victoria eigenlijk nooit gedragen tijdens bruiloften, en al helemaal niet door de bruid herself. En juist omdat niemand het nog eerder had gedaan, wilde Victoria in een witte jurk trouwen. Niet vanwege de zuiverheid die met wit geassocieerd wordt, maar omdat de jurk haar zou doen opvallen in de menigte.

Victoria
Victoria in 1843. Beeld: Brunopress

Biografe Julia Bard vertelt dat de vorstin goed over de kleur van haar jurk had nagedacht, omdat ze wist dat een bleke tint de delicate details van haar jurk zou benadrukken. “Victoria had vooral voor wit gekozen omdat het de perfecte kleur was om het delicate kant te benadrukken”, schreef ze. Daarnaast wilde Victoria dat niemand van haar gasten op de bruiloft wit zou dragen, zodat zij zelf echt in het middelpunt van de belangstelling stond.

Trendsetter

Na de bruiloft stonden de kranten vol met de witte jurk van Victoria. Al gauw werd haar voorbeeld opgevolgd en droegen vrouwen in het hele Verenigd Koninkrijk wit wanneer ze gingen trouwen. Een echte trendsetter dus, die Victoria. En niet alleen tijdens haar bruiloft week de koningin af van het ‘normaal’, want zelf na haar dood brak ze nog met traditie. Ze koos ervoor om begraven te worden in het wit, met haar bruidsluier om.

Bron: Marie Claire UK | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook