Prins Harry: ‘Engeland is en blijft mijn thuis’

Bespeuren we daar een zweempje heimwee?

Twee jaar na de Sussexit wil prins Harry niets liever dan zorgeloos zijn familie in het Verenigd Koninkrijk bezoeken. Maar dat heeft nogal wat voeten in de aarde…

Betere beveiliging

Prins Harry stapte onlangs naar de rechter om betere beveiliging in het Verenigd Koninkrijk af te dwingen. De Duke of Sussex krijgt momenteel geen bescherming van de politie wanneer hij terugkeert op Britse bodem. Het Amerikaanse beveiligingsteam dat hij zelf inhuurt, is naar verluidt niet voldoende om de veiligheid van zijn gezin de garanderen. Dat is volgens het juridische team van Harry ook de reden dat Queen Elizabeth haar achterkleindochter Lilibet nog niet heeft kunnen ontmoeten. Ondertussen staan de Sussexjes te popelen om weer eens op de tea te komen in Windsor Castle.

‘Is en blijft zijn thuis’

Inmiddels zijn de eerste stappen in de rechtbank gezet. “Deze vordering gaat over het feit dat de hertog zich niet veilig voelt wanneer hij in het Verenigd Koninkrijk is”, sprak Harry’s juridisch vertegenwoordiger Shaheed Fatima afgelopen vrijdag. Ze verwees naar Harry’s bezoek aan zijn moederland in juni 2021, waarbij de prins zich allesbehalve veilig voelde. “Het is vanzelfsprekend dat hij terug wil komen om zijn familie en vrienden te zien en de goede doelen te steunen die hem zeer na aan het hart liggen. Dit is en blijft altijd zijn thuis.”

Op eigen kosten

Prins Harry liet eerder weten dat hij vindt dat hij recht heeft op politiebeveiliging, omdat hij ‘bij zijn geboorte een veiligheidsrisico voor het leven heeft meegekregen.’ Dat hij en zijn vrouw Meghan zijn opgestapt als werkende leden van de Royal Family, betekent niet dat dit veiligheidsrisico kleiner is geworden.

Harry en William
Prins Harry met prins William tijdens zijn laatste bezoek aan het VK. Beeld: BrunoPress

Ook gaven de Sussexjes aan dat ze de politiebeveiliging uit eigen zak willen betalen (en dus de rekening niet bij de Britse belastingbetaler neerleggen), maar daar wringt de schoen. Als particulier kun je namelijk geen politieagenten inhuren – dat zou nogal een rommeltje worden, als iedereen met een goedgevulde portemonnee de wetsdienaren naar eigen hand zou kunnen zetten. Hoe prins Harry dit voor zich ziet, is dus onduidelijk.

Terug naar de UK

Harry en Meghan zouden van plan zijn om samen met kinderen Archie en Lili in het voorjaar weer een bezoek aan Engeland te brengen om het 70-jarig jubileum van Queen Elizabeth mee te vieren. Dat wordt vaart maken, met de hele beveiligingskwestie…

De hertog van Sussex lijkt er in ieder geval wel het vertrouwen in te hebben dat ze in de toekomst heen en weer zullen pendelen tussen Californië en Windsor. Afgelopen weekend werd bekendgemaakt dat prins Harry de huurovereenkomst voor Frogmore Cottage, zijn huis in Windsor, heeft verlengd. De riante cottage op steenworp afstand van het kasteel van de Queen wordt momenteel bewoond door prinses Eugenie en haar gezin.

Bron: Hello, Vorsten | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws