Wie zorgt er voor Queen Elizabeth nu ze corona heeft?

Elizabeth moet het op dit moment rustig aan doen en krijgt dagelijks begeleiding.

Lees ook

Afgelopen zondag werd bekend dat Queen Elizabeth besmet is geraakt met het coronavirus. Ze verblijft momenteel in isolatie in Windsor Castle. Door wie wordt ze daar eigenlijk in de watten gelegd?

Hoofd van het medische team

Degene die de grootste rol heeft in de zorg voor Queen Elizabeth, is Sir Huw Thomas. Hij is sinds 2014 de leidinggevende van het uitgebreide medische team dat de Royal Family om zich heen heeft. Hij zorgt niet alleen voor de Queen, maar ook voor haar kinderen en kleinkinderen. Zo maakt hij deel uit van het team dat voor hertogin Kate Middleton zorgde na haar bevallingen van prinses Charlotte (2015) en prins Louis (2018). Naast zijn werk voor de royals is hij professor in de genetica van het maagdarmstelsel bij het Imperial College Londen. Drukbezet dus!

Tot ridder geslagen

Vorig jaar werd Thomas door de Queen geridderd. “De afgelopen paar jaar in deze rol waren behoorlijk druk, dus ik ben erg dankbaar dat mijn diensten worden beloond. Je wordt echt een onderdeel van die organisatie en je wordt de vaste dokter van de hoofdpersonen daar. In de pandemie ligt de hoogste prioriteit van het Medical Household bij het gezond en veilig houden van die mensen”, zei hij destijds in een speech bij het Imperial College.

queen-elizabeth-receptie

Queen Elizabeth bij een receptie in Sandringham House, 5 februari 2022. Beeld: BrunoPress

Ziekenhuisbezoek

Hoewel we ons allemaal bewust zijn van de hoge leeftijd van de Queen, begon men zich in oktober 2021 voor het eerst echt zorgen te maken om de gezondheid van Elizabeth. Her Majesty verbleef toen namelijk voor het eerst in acht jaar in het ziekenhuis. Haar gezondheid bleek achteruit te zijn gegaan, waarbij ze vooral last had van een verstuikte rug. Het zorgde ervoor dat ze in november last minute niet meer bij de Remembrance Sunday Service in Londen en de klimaatconferentie in Glasgow kon zijn.

Licht verkouden

Toen twee dagen geleden bleek dat Elizabeth het coronavirus onder de leden heeft, ontstond er daarom meteen lichte paniek. De Queen is immers al 95 jaar oud en haar gezondheid laat het dus steeds meer afweten. Tot ieders opluchting berichtte Buckingham Palace echter meteen dat Elizabeth alleen last heeft van milde verkoudheidsklachten. Ze is bovendien meermaals tegen het virus gevaccineerd en krijgt uitgebreide medische zorg. Naar verwachting zal ze komende week een aantal lichte taken bij Windsor Castle uitvoeren.

Taken overgenomen

Dit jaar is een belangrijk jaar voor de Queen, omdat ze precies 70 (!) jaar op de Engelse troon zit. Dit wordt grootst gevierd, met een lang weekend vol festiviteiten in juni. Er ligt een druk schema voor Elizabeth klaar, maar de kans is groot dat ze niet overal bij zal zijn en het wat rustiger aan zal doen. Twee of meer state counselors – officiële vervangers van de Queen – zullen haar taken dan overnemen. Hoogstwaarschijnlijk zullen prins Charles en prins William die rol vervullen.

Bron: Time, HELLO! Magazine | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook