Lech: van boerendorp tot royal resort

"Waarom zou ik op zoek gaan naar iets slechters?" aldus Willem-Alexander over de favoriete skibestemming van de royals.

Het blijft raadselachtig of de Oranjes dit jaar nu wel of niet naar Lech zijn afgereisd. Een officieel fotomoment is er in ieder geval niet, en de kostschool van prinses Alexia doet niet aan voorjaarsvakantie. Maar volgens de bronnen van roddelkoningin Yvonne Coldeweijer hinkelt prinses Amalia er momenteel wel rond op krukken. En wie weten dalen WA, Máx en prinses Ariane even verderop de pistes af?

Hoe komt het eigenlijk dat een klein dorpje in de Alpen al meer dan 60 jaar onlosmakelijk verbonden is met Nederland? Beau Monde zocht uit wat Lech nou zo’n feestje maakt.

Van boerendorp tot luxe resort

Lech is de gemeente met de rijkste burgers van Oostenrijk. De circa 1.700 inwoners hebben een gemiddeld maandinkomen van 5.372 euro – het hoogste van heel Oostenrijk. Dat is deels te danken aan onze koninklijke familie die al sinds 1959 jaarlijks (of meerdere keren per jaar) het dorp bezoekt.

Voordat het skitoerisme opkwam, was het er minder luxueus. Het zeshonderd jaar oude dorp kampte met wegtrekkende bewoners. Het (boeren) leven was zwaar; de zomers duurden kort en in de winters viel er vaak meer dan twee meter sneeuw, waardoor het moeilijk bereikbaar was. Dankzij diezelfde sneeuw is het dorp nu een traditioneel ansichtkaartplaatje met in het centrum een uivormige (of op een toef slagroom gelijkende) kerktoren, een slingerend riviertje en chaletjes met puntdakjes bedekt onder een laag sneeuw. Samen met buurdorp Zürs is het aangesloten bij het elitaire label ‘Best of the Alps’ en het wemelt er van de vier- en vijfsterrenhotels. De dorpen zijn verbonden door skiliften en skipistes. De hotels in Zürs zijn alleen in de winter geopend, maar in Lech komt het zomertoerisme steeds meer op gang. Willem-Alexander in een interview: “De beste tijd om in Lech te zijn is eigenlijk de zomer. Dan heeft iedereen veel meer tijd en kunnen vriendschappen zich ontwikkelen. Ik kom hier dan ook elke zomer voor een lang weekeinde.” Lech zal hem dankbaar zijn.

Ontdekt door Bernhard

In 1959 ontmoette prins Bernhard tijdens een ski-tripje de Lecher hoteleigenaar Erich Moosbrugger. Ze raakten niet uitgepraat over hun gezamenlijke hobby jagen en ook hun echtgenotes konden het goed vinden met elkaar. Het jaar erna brachten de Oranjes hun eerste vakantie door in het hotel van de Moosbruggers, Gasthof Post. Inmiddels brengt de vierde generatie Oranjes zijn wintersportvakanties door in het familiehotel. Al zul je Willem-Alexander en Máxima er niet tegenkomen aan het ontbijtbuffet. Zij gebruiken tegenwoordig een eigen appartement van het hotel, waar ze veel vrijheid hebben. Bijvoorbeeld om te kokkerellen. “We doen hier boodschappen in de supermarkt,” vertelde Willem-Alexander ooit. “Ik kook zelf,” vulde Máxima aan. “Veel pasta,” aldus WA. “En verder is er ook tijd voor puzzelen en spelletjes met de kinderen,” vertelde Máxima. Al gaat de aandacht van de prinsessen inmiddels misschien meer uit naar de après-ski in de clubs.

Beeld: BrunoPress

Genoeg te beleven

Want naast een comfortabel skiparadijs – sneeuwzeker, zonnig, een walhalla voor beginnende én ervaren skiërs dankzij veel blauwe en rode pistes – is er in Lech nog veel meer te vinden.

3X APRÈS-SKI

Geen carnavalskrakers en bier, maar jazz en champagne. Het borreluur in Lech.
Fux Lounge Bar Aan het riviertje de Lech. Stijlvolle après-ski met cocktails, champagne en cigar lounge! Na het eten (Europees-Aziatische keuken en steakhouse) of laat op de avond nog een slaapmutsje? Er is keus uit 60 soorten whiskey.

S’Pfefferkörndl Wintersporters en locals komen hier samen aan het eind van de dag in een knusse omgeving, voor een drankje of een snelle pizza of pasta. Tweemaal per week is er livemuziek.

De Mooserwirt Toch hossend après-skiën? Hop naar buurgemeente St. Anton voor de nummer 1 in après-ski. Een dagelijks gekkenhuis tussen 4 en 9 uur. Na het pimpelen nog 400 meter naar beneden skiën is een uitdaging…

3X NIGHTLIFE

Het uitgaansleven speelt zich vooral af in de hotels. De gasten rollen zo hun bedje in.
Vernissage In de kelder van hotel Alpenrose zit sinds 1991 deze onlangs vernieuwde club. Het credo is zien en gezien worden, dus verruil je skipak voor je classy outfit.

K.Club Legendarische club in hotel Krone die in de winter vanaf 22 uur de deuren opengooit voor een drankje, dansje of hapje (de keuken is de hele nacht open voor snacks). Helemaal in Lech-style kun je er een VIP-tafel huren. De champagne- prijzen lopen op tot duizenden euro’s.

The Cottage Ook deze club zit in een hotel – in Tannbergerhof. Een gemütliche Irish bar waar ook Hugh Grant gesignaleerd is.

3X SMAKELIJK ETEN

Er is meer dan lekker fonduen…
Haus Nr. 8 Een van de oudste restaurants. De 300 jaar oude boerderij was het achtste huis dat ooit gebouwd werd in Lech. Over de kwaliteit en de service verschillen de meningen, maar de knusse locatie is sowieso de moeite waard.

Kilian Stuba Hier weet je zeker dat je kwaliteit op je bord krijgt, want een Michelinster krijg je niet zomaar. Gelegen in hotel Kleinwalsertal.

Schneggarei Ongecompliceerde (nog steeds aan de prijs, het blíjft Lech) bar/pizzeria/restaurant. Ook kun je er het spelletje ‘Nageln’ doen: spijkers in een houtblok slaan.

SHOPPEN IN STROLZ

❄ Strolz is sinds 1921 het meest luxe warenhuis waar echt alles op skigebied te krijgen is. Hun op maat gemaakte skischoenen zijn legendarisch. Een drankje in de bar op de tweede verdieping is echter wat makkelijker bereikbaar.

Meer lezen over Lech? Het volledige artikel vind je in Beau Monde 2/2022. Nog tot 2 maart in de winkels!

Tekst: Marique de Vries | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws