Deze outfit van Meghan is benoemd tot jurk van het jaar

Drie keer raden om welke het gaat!

Lees ook

Het Fashion Museum in het Engelse Bath heeft een nieuwe aanwinst in de collectie, namelijk ‘dé jurk van het jaar 2021.’ Het gaat om een nu al iconisch exemplaar uit de garderobe van Meghan Markle.

Speciale tentoonstelling

Er was vorig jaar natuurlijk één bepaald Meghan-moment dat in ieders geheugen staat gegrift: het zeer spraakmakende interview met Oprah Winfrey. Yep, de zijden Armani-japon die de hertogin van Sussex tijdens deze televisie-uitzending droeg, is nu opgenomen in een tentoonstelling van het Fashion Museum Bath.

Meghan in de jurk van het jaar bij Oprah Winfrey. Beeld: BrunoPress

Ieder jaar nodigt het museum een paar grote namen binnen de modewereld uit om een Dress of the Year te selecteren, en voor 2021 kwam Meghans jurk dus als winnaar uit de bus. Ibrahim Kamara en Gareth Wrighton leggen uit waarom: “Het inmiddels iconische interview van Oprah met Harry en Meghan is het absolute anti-establishment moment dat voor altijd in het Britse collectieve bewustzijn zal voortbestaan.”

Zwangerschapsjurk

Daarnaast wordt de jurk gezien als een knap staaltje zwangerschapsfashion. Meghan koos niet voor praktische positiekleding, maar voor een creatie van Armani toen ze onthulde dat ze in verwachting was van een dochtertje. “De wikkeljurk van Armani, die bedoeld is om een hemelse zwangerschap tentoon te stellen, tekende de hertogin af in het zwart tegen het overvloedige landschap van Tyler Perry’s Hollywoodtuin”, in de poëtische woorden van Kamara en Wrighton. “Door de associatie met een viraal televisiemoment is deze look nu diepgeworteld in onze pop culture psyche.”

We moeten wel zeggen dat Meghan de jurk beter droeg dan de paspop die hem in de museumtentoonstelling aangemeten heeft gekregen:

Symbolische betekenis

Naar verluidt heeft Meghan voor haar tell-all interview heel bewust gekozen voor een japon met een lotusbloem: het symbool van wedergeboorte, zuiverheid en verlichting, en van de kracht om zelfs onder moeilijke omstandigheden tot bloei te komen.

Rosemary Harden, de fashion manager van het museum, is daarom dolblij met deze ‘fantastische aanwinst.’ “Er zijn bepaalde momenten in de geschiedenis die allemaal draaien om de jurk, en Meghans interview met Oprah was zo’n gelegenheid. De zacht vormgegeven Armani-jurk met prachtig lotusbloemmotief was onderdeel van een zorgvuldig samengestelde look, die een boodschap uitdraagt, en die keer op keer een indruk in ons bewustzijn achterlaat.” Het is bovendien niet Meghans eigen exemplaar die nu in het museum te vinden is. Die hangt zover we weten nog gewoon in de kast van de Duchess. De jurk is nog altijd te koop op verschillende Amerikaanse websites en gaat voor zo’n 5.500 euro over de toonbank.

Bron: Nine | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook