Toch nog een nieuwe bestemming voor Paleis Soestdijk

Het heeft even geduurd, maar nu ligt er een plan voor het landgoed op tafel.

Paleis Soestdijk, waar koningin Juliana en prins Bernhard vroeger woonden, krijgt een nieuwe bestemming. De gemeenteraad van Baarn heeft gisteravond besloten dat er een hotel, horeca en luxe appartementen op het landgoed gerealiseerd mogen worden. MeyerBergman Erfgoed Groep, dat eigenaar is van het 350 jaar oude landgoed, moet dan wel restauraties uitvoeren.

Bestemmingsplan

Er was jarenlang veel discussie over de mogelijkheid van appartementen op het landgoed, omdat er volgens meerdere partijen dan te veel natuur verloren gaat. Ook maakten veel inwoners van Baarn zich zorgen over verkeersdrukte en geluidsoverlast van evenementen die op het landgoed georganiseerd zouden worden. Toch is een ruime meerderheid van de gemeenteraad gisteren akkoord gegaan met het bestemmingsplan, wat in de loop der jaren meerdere keren is aangepast. Daarin worden de hoofdlijnen geschetst waar MeyerBergman Erfgoed Groep zich bij de ontwikkeling en restauratie van het landgoed aan moet houden. Het is nu aan dat bedrijf om de plannen verder vorm te geven.

Veel betrokkenheid

Of de gemeente er goed aan heeft gedaan dit besluit te nemen, gaan we in de toekomst zien. Mark Röell, burgemeester van Baarn, hoopt dat de partijen open zullen staan voor de geluiden uit de samenleving “in het belang van de toekomst van het landgoed”. Hij benoemt dat omdat de inwoners van Baarn vaak hun zorgen over Soestdijk hebben geuit en “de betrokkenheid enorm is”. Iedereen die protest tegen het besluit wil aantekenen, kan dat doen bij de Raad van State.

paleis-soestdijk-sneeuw

Paleis Soestdijk in de sneeuw, 2021. Beeld: BrunoPress

Volgend jaar beginnen

MeyerBergman Erfgoed Groep is in elk geval heel blij met het besluit. “Wij kunnen nu vooruit met de hoognodige restauratie van het paleis. Paleis Soestdijk is een iconische plek met grote cultuurhistorische en maatschappelijke waarde voor ons allemaal. Als eigenaren gaan we voor een bestendige toekomst voor het landgoed”, aldus Maya Meijer-Bergmans. Ze hoopt dat er in 2023 kan worden gestart met de restauratie. Wie weet kunnen we dan over een paar jaar een vorkje meeprikken of een nachtje doorbrengen in het royal onderkomen?

Bron: NU.nl, Vorsten | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws