Waarom Kate Middleton bijna haar titel niet had gekregen

Queen Elizabeth had een heel andere 'Duchess of Cambridge' op het oog.

Lees ook

Ruim tien jaar lang kennen we Kate Middleton al als de Duchess of Cambridge, maar het had niet veel gescheeld of de royal bruid had deze titel aan haar neus voorbij zien gaan.


Duchess of Cambridge

Als het aan Queen Elizabeth had gelegen, hadden we momenteel een heel andere hertogin van Cambridge gehad. En dat heeft niets te maken met de status van Kate of de mening van de Queen over haar schoonkleindochter, maar met een besluit van prins Edward.

Hoe zit het ook alweer? Bij koninklijke bruiloften kan Queen Elizabeth ervoor kiezen om een hertogdom cadeau te doen aan het kersverse echtpaar. Dat is vooral om een royal bruid een leuke titel te gunnen. Hoewel Kate met een prins is getrouwd, mag ze zich volgens de Britse regeltjes nog geen ‘prinses’ noemen. Dat mogen alleen geboren prinsessen (zoals prinses Anne) en de prinses van Wales. Een hertogdom in je schoot geworpen krijgen is dan dé manier om toch met een leuke titel door het leven te gaan. William en Kate kregen het hertogdom Cambridge cadeau bij hun royal wedding in 2011, waardoor Kate zich nu hertogin van Cambridge mag noemen. Maar dat was dus bijna niet gebeurd. Waarom?

Prins Edward

Het komt allemaal door een verzoek van prins Edward, de jongste zoon van de Queen. Toen hij in 1999 met Sophie Rhys-Jones in het huwelijksbootje stapte, had Queen Elizabeth het hertogdom van Cambridge al klaarliggen voor het pasgetrouwde koppel. Edward en Sophie zouden de nieuwe hertog en hertogin van Cambridge worden!

Prins Edward en Sophie Rhys-Jones. Beeld: BrunoPress

Prins Edward had daar echter andere ideeën over, en vroeg zijn moeder of hij misschien ‘Earl of Wessex’ mocht worden in plaats van hertog van Cambridge. Fun fact: Wessex is helemaal geen bestaande plaats meer in Engeland, de titel komt rechtstreeks uit de romcom Shakespeare in Love. Prins Edward liet zich dus liever naar een film dan naar een eeuwenoud hertogdom vernoemen. De Queen zag de lol er wel van in en besloot haar zoon inderdaad ‘Earl of Wessex’ te maken. Zó kwam de Cambridge-titel weer op de plank te liggen.

Van Clarence tot Sussex

Pas twaalf jaar later kreeg het hertogdom van Cambridge een nieuwe bestemming. Toen Queen Elizabeth de titel aan prins William aanbood, zag hij ‘m wel zitten. Voor het eerst sinds 1904 was er weer een ‘hertog van Cambridge’ in de familie. Kates titel is nog zeldzamer: Duchess of Cambridge was al sinds 1889 niet meer in gebruik.

Beeld: BrunoPress

Maar wat als prins Edward en Sophie wél voor Cambridge hadden gekozen? Hoe hadden we prins William en Kate Middleton dan nu genoemd? Grote kanshebbers waren – je raadt het misschien al – hertog en hertogin van Sussex, de titels die prins Harry en Meghan Markle nu hebben. Andere beschikbare hertogdommen waren die van Clarence, Connaught, Kendal en Ross. De Queen heeft voorlopig nog genoeg Dukedoms om uit te delen dus, ware het niet dat we voorlopig geen bruiloften meer op de planning hebben staan.

Bron: Marie Claire UK, BBC | Beeld: BrunoPress


Laatste nieuws

Zie ook