Exclusief! Welmoed Sijtsma: ‘Ik moest echt opnieuw leren met mezelf te leven’

Na een relatie van 10 jaar is Welmoed weer single. "Eerst dacht ik: daar zit ik dan op mijn 31ste met mijn twee katten."

Lees ook

Drie keer per week is ze de kritische journaliste in ‘Op1’ maar sinds haar deelname aan ‘Wie is de mol’ leren we Welmoed Sijtsma (31) van een andere kant kennen. Zelf leerde ze zichzelf ook beter kennen, nadat haar relatie na tien jaar eindigde. “Ik moest opnieuw met mezelf leren leven”, vertelt Welmoed in gesprek met Beau Monde.

‘Wiebelend op eigen benen’

Een jaar geleden kwam de relatie van journaliste en presentatrice Welmoed Sijtsma tot een einde. Die grote verandering was – begrijpelijk – een flinke klap voor haar. “Ik moest echt opnieuw leren met mezelf te leven. Een beetje als zo’n kalfje dat wiebelend op eigen benen staat”, vertelt Welmoed aan Beau Monde. “Klinkt dramatisch maar zo voelde het soms echt. Je moet dingen anders inrichten en wennen aan de nieuwe situatie. Zelfs aan zoiets als op vakantie gaan. Zo was ik kort na de breuk met een vriendin op Curaçao. We hadden het naar ons zin, maar toch moest ik elke dag huilen, als ik bijvoorbeeld stelletjes het fijn samen zag hebben. Dan dacht ik: oh ja, dit is nu mijn leven. Ik ben nu diegene die met een vriendin op vakantie is. Wat vrij belachelijk is aangezien ik daarvoor ook met vriendinnen op vakantie ging. Maar ineens word je met je nieuwe leven geconfronteerd.”

Beetje bij beetje

Inmiddels heeft Welmoed een jaar aan deze situatie kunnen wennen, al waren er pittige momenten. “Ik moest echt wennen aan het alleen zijn. Daar heb ik het wel moeilijk mee gehad. Sowieso is vrijgezel worden en zijn in een lockdown niet bepaald leuk. Natuurlijk, iedereen heeft het zwaar. Maar wat mij betreft mag er wel wat meer aandacht komen voor single zijn in een toch al eenzame tijd. […] Als je samen met iemand bent, heb je altijd een onzichtbaar lijntje met iemand. Een fijne verbondenheid. Nu ben ik alleen en zit ik met mijn eigen gedachten. In het begin merkte ik dat ik dat constant probeerde te vermijden en plande ik mijn dagen helemaal vol. Maar inmiddels lukt het beter en heb ik het wel een soort van omarmd.”

Knuffelbeest

Een schrale troost: Welmoed woont samen met twee katten. En bij Beau Monde weten we dat die beestjes op eenzame dagen toch best wel heel erg welkom zijn. “Eerst dacht ik: daar zit ik dan op mijn 31ste met mijn twee katten. Maar natuurlijk heb ik veel aan ze. Hoe sneu het misschien ook klinkt; er zijn altijd twee wezens thuis, die heel knuffelig zijn en tegen wie je een beetje kunt praten.” En hoe het nu met daten staat? Dat lees je in de nieuwste Beau Monde!

De nieuwe Beau Monde is vanaf woensdag 2 maart verkrijgbaar in de winkels of online via tijdschrift.land.

Daarin vertelt Welmoed Sijtsma ook meer over de geruchten dat ze iets met Jort Kelder zou hebben, over haar deelname aan ‘Wie is de Mol’, haar plannen en ambities voor de toekomst, dating-apps en ouderwets daten, haar wilde kant en nog veel meer!

Interview: Anne Tonen | Foto: Stef Nagel | Visagie: Ciel Coenders | Styling: Sonny Groo, Chiyen Lam (ass.)

Laatste nieuws

Zie ook