Wie waren eigenlijk de vorige hertoginnen van Cambridge en Sussex?

Kate en Meghan zijn nu de beroemdste Duchesses ter wereld, maar wie waren hun voorgangers eigenlijk?

We kennen Kate Middleton en Meghan Markle, de beroemdste royal schoonzussen du moment, als de hertoginnen van Cambridge en Sussex. Maar wie hebben deze titels eigenlijk nog meer gedragen? Beau Monde duikt de geschiedenisboeken in!

Duchess of Cambridge

Voormalig burgermeisje Kate Middleton gaat alweer bijna elf jaar door het leven als de hertogin van Cambridge. Die titel heeft ze te danken aan haar schoonoma, Queen Elizabeth. Zij gaf William en Kate voor hun huwelijk een hertogdom cadeau (je bent de Queen of je bent ’t niet!). De Cambridge-titel van Kate is best bijzonder. Hoewel sommige royal titles zoals Prinses van Wales of Hertogin van York heel vaak voorkomen in de Britse geschiedenisboeken, waren er maar twee hertoginnen van Cambridge die Kate voorgingen.

Catherine/Kate, de derde Duchess of Cambridge. Beeld: Paolo Roversi via BrunoPress

De eerste dame die de titel ‘Duchess of Cambridge’ droeg, was ene Caroline van Brandenburg-Ansbach, een markgravin die in 1683 werd geboren in het vorstendom Ansbach (nu onderdeel van Duitsland). Ze trouwde met andere Duitse adel: George August, de erfprins van Hannover.

Van de Engelse Queen Anne kreeg deze erfprins zowel de Britse nationaliteit als de titel ‘hertog van Cambridge.’ En voilà: op die manier werd Caroline door haar huwelijk de eerste hertogin van Cambridge. De titel zou ze echter nauwelijks gebruiken, in tegenstelling tot onze hedendaagse Kate. Na het overlijden van Queen Anne kwam de vader van George August, een ver familielid, op de troon terecht als koning George I. Caroline en George August werden daardoor prins en prinses van Wales, en later volgden zij op als koning en koningin van Groot-Brittannië. Net als William en Kate naar verwachting in de toekomst zullen doen.

Queen Caroline
Koningin Caroline, de eerste hertogin van Cambridge. Beeld: Wikimedia Commons (public domain)

Koningin Caroline, de eerste Duchess of Cambridge overleed in 1737. Pas zo’n tachtig jaar later dook er weer een nieuwe hertogin van Cambridge op. Dit was prinses Augusta van Hessen-Kassel, een achterkleindochter van de vorige Duke and Duchess of Cambridge. Deze Duitse prinses trouwde in 1818 met haar achterneef, prins Adolf, die door zijn vader tot hertog van Cambridge was gemaakt. Prinses Augusta werd bij haar huwelijk dus ook hertogin van Cambridge.

Deze betovergrootmoeder van Queen Elizabeth overleed in 1889. Ze was daarmee de laatste persoon vóór Kate die de Duchess of Cambridge-titel droeg. Hoewel prinses Augusta een zoon, George, naliet die de volgende hertog van Cambridge werd, mocht zijn vrouw de titel niet aannemen. George trouwde namelijk met zijn niet-adellijke minnares, die nooit geaccepteerd werd binnen de royal family. Hoe anders was het anno 2011, toen de titelloze Kate Middleton met open armen werd ontvangen als de volgende Duchess!

Prinses Augusta, de tweede hertogin van Cambridge. Beeld: Wikimedia Commons (public domain)

Duchess of Sussex

De hele geschiedenisles volgehouden tot hier? Als het om de titel ‘Hertogin van Sussex’ gaat, kunnen we een stuk korter van stof zijn. Meghan Markle is namelijk de allereerste persoon die Duchess of Sussex geworden is. Best een leuke primeur, toch?

Prins Harry is echter niet de eerste hertog van Sussex. Tussen 1801 en 1843 was er ook eentje, prins Augustus Frederik. Deze prins trouwde twee keer, maar beide echtgenotes mochten de Duchess of Sussex-titel niet aannemen. Zijn eerste vrouw, Lady Augusta Murray, werd niet erkend omdat prins Augustus geen toestemming voor het huwelijk had gevraagd aan zijn vader, koning George III. Het huwelijksgeluk van Augustus en Augusta was bovendien niet van lange duur. Na acht jaar scheidden ze, en een jaar na Augusta’s dood stapte prins Augustus nogmaals in het huwelijksbootje. Opnieuw vroeg prins Augustus geen toestemming, dus opnieuw kon zijn vrouw, Lady Cecilia Underwood, geen hertogin van Sussex worden. Dat betekende ook minder privileges binnen het paleis. Queen Victoria besloot Lady Cecilia tegemoet te komen door haar Duchess of Inverness te maken en zo enig aanzien te geven. Toch nog een hertogin, maar geen ‘naamgenoot’ van Meghan!

Bron: Papers Past, Britannica | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws