WA belooft om naar Oekraïne te gaan en andere royal steunbetuigingen

De bloemen van de Queen, de top van koningin Letizia, de vragen van prins George...Elk op hun eigen manier laten de royals van zich horen.

Lees ook

Koning Willem-Alexander beloofde deze week dat hij Oekraïne zal bezoeken – en hij is zeker niet de enige royal die zijn steun betuigt aan het door oorlog getroffen land.


Het bezoek van Willem-Alexander

Het staatsbezoek aan Griekenland dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima deze maand in de agenda hadden staan, gaat niet door. Nu er oorlog woedt in Europa is het geen tijd voor fonkelende tiara’s en chique banketten. Wel ontvingen de koning en koningin deze week een groep mensen uit de Oekraïense gemeenschap in het paleis, waarbij koning Willem-Alexander ook beloofde om het land te bezoeken. Dat vertelt oud-voetballer Evgeniy Levchenko, een van de mensen die aanschoof bij de royals. “Dank U, Majesteit Willem-Alexander en Máxima voor Uw tijd, Uw solidariteit en de steun aan Oekraïne. De afspraak staat, zodra de oorlog stopt, gaan we samen naar Oekraïne en geven we dit [voetbal]shirt aan president Zelenski.”

De vragen van prins George en prinses Charlotte

Prins William en hertogin Kate betuigden eerder hun steun aan Oekraïne via social media, en besloten gisteren het Ukrainian Cultural Centre in Londen te bezoeken om hun support nog wat zichtbaarder te maken. Kate deed dat natuurlijk op haar manier: met een slimme kledingkeuze (een Oekraïens-blauwe top van McQueen) en het meenemen van zelfgebakken brownies en cakejes. Ook lieten de Cambridge’jes weten dat hun kinderen erg aangegrepen zijn door de oorlog. “Ze komen thuis en stellen ons er een hoop vragen over. Het is duidelijk dat het er met hun vriendjes op school over hebben.”

Beeld: BrunoPress

“Het is erg vreemd om dit te zien in Europa”, aldus prins William. “We staan achter jullie. We zouden meer willen doen, we voelen ons zo nutteloos.”

De top van Letizia

Ook koningin Letizia van Spanje gebruikte haar garderobe om te laten weten dat haar gedachten bij Oekraïne zijn. Vorige week verscheen Letizia bij een evenement in Madrid in een vyshyvanka, een traditionele geborduurde blouse uit Oekraïne.

Beeld: BrunoPress

De bloemen van Queen Elizabeth

Queen Elizabeth – deze week voor het eerst sinds haar ziektebed weer klaar voor bezoek – liet op een subtiele manier van zich horen. Tijdens de ontvangst van de Canadese premier Justin Trudeau bleef niet onopgemerkt dat Hare Majesteit voor een geel-blauw bosje bloemen koos als foto-achtergrond.

Beeld: BrunoPress

Ook heeft de vorstin, die zich normaal gesproken niet met politiek mag ‘bemoeien’, een zeer genereuze donatie overgemaakt (uit haar eigen vermogen, niet uit de staatskas, benadrukte Buckingham) aan het Disaster Emergency Committee, een soort Britse tegenhanger van giro555.

Bron: Vorsten, Vogue, Vanity Fair, Hello! Magazine | Beeld: BrunoPress


Laatste nieuws

Zie ook