Queen tegen jongste zoon: ‘Huh, ben jij jarig?’

Oké, als koningin ben je vast druk-druk-druk, maar om nu de verjaardag van je jongste zoon te vergeten?

Lees ook

Arme prins Edward, als derde zoon en vierde kind van de Queen was het nieuwtje er blijkbaar al zo af dat ze zich zelfs niet eens meer de dag herinnerde dat ze van hem beviel.

In de documentaire ‘On The Queen’s Children‘ vertelt royal biograaf Ingrid Seward hoe eenzaam en misplaatst prins Edward (vandaag 58 jaar) zich voelde in Buckingham Palace: “Op zijn verjaardag (hij was toen overigens in de twintig) ging hij ontbijten met zijn moeder. Er werd niets gezegd. Geen kaartje, geen cadeautje. Ze had geen idee dat het zijn verjaardag was.”

Toen de Queen via een staflid op de hoogte werd gebracht van ‘an oversight‘ (het understatement van de eeuw als je de verjaardag van je jongste bent vergeten) werd er een haastig telefoontje gepleegd en werd er een paar uur later alsnog een presentje afgeleverd.

Beeld: BrunoPress

Het is publiek geheim dat prins Andrew (hierboven in het midden, 1972) het lievelingskind van koningin Elizabeth is. Bij Charles en Anne lag er nog de druk op van ‘an heir and a spare‘ leveren. Als derde kind was de (nu uit de gratie gevallen) Andrew het eerste kind dat echt voor haar was. Het helpt dat hij een indrukwekkende legercarrière opbouwde, wat haar aan haar geliefde vader en grootvader doet denken. Edward haakte naar drie maanden training bij de marine al af, omdat hij het niet aankon.

De Queen en prins Philip met hun twee jongste zonen, 1974. Beeld: BrunoPress

Het is publiek geheim dat prins Andrew (hierboven helemaal rechts) het lievelingskind van koningin Elizabeth was. Bij Charles en Anne lag er nog de druk op van ‘an heir and a spare‘ leveren. Als derde kind was de (nu uit de gratie gevallen) Andrew het eerste kind dat echt voor haar was. Het helpt dat hij een indrukwekkende legercarrière opbouwde, wat haar aan haar geliefde vader en grootvader doet denken. Edward haakte naar drie maanden training bij de marine al af, omdat hij het niet aankon. De jongste zoon bleek over de hele linie een heel ander kind. Zachtaardig zoals Charles, maar met een minder groot ego. En door zijn positie als vierde kind ook ‘overbodig’ als vierde reserve, althans – zo ervoer hij het toch vaak: “Hij weet vaak niet of hij nu Edward Windsor is of Zijne Koninklijke Hoogheid,” aldus royaltykenner Richard Kay.

Beeld: BrunoPress

Later probeerde Edward een eigen leven op te bouwen als tv-producent, maar werkte niet erg professioneel en de schaduw van Buckingham Palace bleef altijd over hem heen hangen. Hij sloot Ardent Productions in 2009 en werkt sindsdien als fulltime royal – zijn titel is graaf van Wessex – voor zijn moeder, die hij vertegenwoordigt op bezoeken aan het binnen- en buitenland. Zijn rol en die van zijn vrouw gravin Sophie is alleen maar groter geworden nu zijn vader, prins Philip, is overleden, prins Harry en hertogin Meghan zijn opgestapt en broer Andrew niet meer terug mag keren op het koninklijke toneel. Van het ‘vergeten kind’ zou Edward nu een van de grootste steunen van de Queen zijn geworden – kan hij vandaag wel op een presentje rekenen?

Bron: Beau Monde Archief | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook