Toch nog een koninklijke winterfotosessie

De Oranjes lieten onlangs weten dat het gedaan is met de traditionele wintersportfoto's in Lech, maar toch krijgen we een paar koninklijke kiekjes van de pistes...

Lees ook

Geen foto’s van een skiënde Amalia of een Beatrix in winterjas – de traditionele winterfotosessie in Lech besloten de Oranjes dit jaar uit hun agenda te schrappen. Dan houden wíj de fotografen wel bezig, moeten deze royals gedacht hebben.

Niet naar Lech, wel naar de Pyreneeën

Een uitgebreid fotomoment voor de pers, waarna de Oranjes in alle rust van hun skivakantie in het Oostenrijkse Lech konden genieten: dat was jarenlang vaste prik op de koninklijke kalender. Dit jaar bleef zo’n winterfotosessie echter uit. De Rijksvoorlichtingsdienst maakte duidelijk dat het gezin alleen op de foto wil als ze helemaal compleet zijn, en dat is niet het geval nu prinses Alexia in Wales naar school gaat en prinses Amalia met haar tussenjaar bezig is.

Als schrale troost konden royaltyfotografen deze winter wel afreizen naar de Pyreneeën om skiënde royals op de kiek te zetten. Daar organiseerde prins Jean en prinses Philomena namelijk een winters fotomoment met hun gezinnetje. Eh, wie?

De Orléans-familie in de sneeuw. Beeld: BrunoPress

Franse royals

Het zijn dit jaar de Franse royals die lachend poseren in de sneeuw. Hoewel we allemaal wel met geschiedenis hebben geleerd dat het met het Franse koningshuis niet goed afliep, lopen er nog altijd een paar zelfbenoemde prinses en prinsessen rond in het land van wijn en croissants. Prins Jean van Orléans is een van de drie mensen die beweert dat hij recht zou hebben op de Franse troon, mocht de monarchie toch weer nieuw leven ingeblazen worden. Hij is namelijk de rechtstreekse afstammeling van koning Lodewijk Filips I, die van 1830 tot 1848 op de troon zat.

Een koninkrijk mag prins Jean dan niet hebben, een rits leuke titels heeft hij wel. Jarenlang stond hij bekend als Zijne Koninklijke Hoogheid prins Jean van Orléans en de hertog van de Vendôme, maar tegenwoordig gebruikt hij de titel Graaf van Parijs. In 2009 trouwde de prins/hertog/graaf met Maria Philomena Magdalena Juliana Johanna de Tomos y Steinhart, die afstamt van Oostenrijkse en Spaanse adel. Ze staat nu bekend als Philomena, gravin van Parijs. Samen hebben de Orléansjes vijf kinderen: prins Gaston, prinses Antoinette, prinses Louise-Marguerite, prins Joseph en prinses Jacinthe. De fictieve opvolging is dus goed geregeld.

Prinses Antoinette en prinses Jacinthe. Beeld: BrunoPress
Prins Gaston. Beeld: BrunoPress
Prins Joseph. Beeld: BrunoPress
Prinses Louise-Marguerite. Beeld: BrunoPress

In de etalage

Maar wat spoken ze verder uit, de royals in de Franse republiek? Wat de graaf van Parijs precies doet voor de kost is schimmig, uit zijn socials blijkt niet dat hij een ‘gewone’ baan heeft, vermoedelijk beheert hij ‘slapend geld’ naast zijn pogingen om zijn gezin in de etalage te zetten, zoals dit winterfotomoment. Een aantal jaar geleden kwam prins Jean in het nieuws omdat hij meerdere châteaux terugeiste die aan zijn familie zouden toebehoren, maar waar hij – schande! – gewoon rente voor moest betalen. Daarbij vroeg hij ook meteen om een schadevergoeding à 1 miljoen euro. Deze winter deed de graaf nog een poging, omdat een van zijn ‘familiekastelen’ nu omgetoverd dreigt te worden tot vijfsterrenhotel.

Tsja, aangenaam kennis te maken, Orléans-familie. Koddige kinderen ook, maar stuur die fotografen volgend jaar toch maar weer naar Lech.

Bron: Tatler, Point de Vue | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook