Hoeveel verdient prinses Beatrix eigenlijk nog?

Onze voormalige koningin doet het nog altijd met een aardig salaris.

Lees ook

Het is al bijna negen jaar geleden dat prinses Beatrix het stokje doorgaf aan haar oudste zoon, maar dat betekent niet dat ze ‘helemaal’ met pensioen is.

De voormalig vorstin verschijnt nog regelmatig in het openbaar om lintjes door te knippen of een rondleiding te krijgen, en krijgt dan ook nog altijd een leuk salaris op haar rekening gestort.

Verschillende soorten inkomsten

Hoe zit het ook alweer? De leden van het Koninklijk Huis krijgen verschillende soorten inkomsten: een salaris en een ‘bijdrage’ om onder andere personeel, beveiliging en een koninklijke garderobe te kunnen bekostigen. Hoewel prinses Beatrix een stuk minder in beeld is dan haar zoon Willem-Alexander of schoondochter Máxima, ontvangt ze nog altijd een ruime vergoeding voor haar onkosten als prinses. Die bedraagt anno 2022 namelijk 1,1 miljoen euro. Ter vergelijking: koningin Máxima krijgt 667.000 euro om haar hofhouding en garderobe te betalen. Nu snappen we waarom ze soms uit schoonmoeders kast leent

Het salaris van Beatrix

Goed, voor ruim een miljoen kan prinses Beatrix er dus voor zorgen dat haar hofhouding op rolletjes loopt, maar daarnaast heeft ze ook nog haar eigen salaris. Wat er op haar loonstrookje staat? Dat is een bedrag van maar liefst 569.000 euro per jaar. Wederom is dit meer dan Máxima verdient. Onze huidige koningin heeft momenteel een jaarsalaris van 400.000 euro. Nog een voordeeltje: leden van het Koninklijk Huis hoeven geen belasting te betalen over deze inkomsten.

Willem-Alexander en Amalia

Wie steil achteroverslaat van de bedragen die prinses Beatrix ontvangt, zal zich al helemaal verbazen over het kasboekje van ZM de Koning. Zijn salaris bedraagt zo’n 1 miljoen euro, en zijn ‘onkostenvergoeding’ is nog eens 5,1 miljoen euro. Ka-ching!

De enige royal die de kosten voor de staatskas momenteel een beetje drukt, is prinses Amalia. Sinds haar achttiende verjaardag heeft zij recht op een salaris van bijna 300.000 euro per jaar en een vergoeding voor onkosten en personeel à 1,3 miljoen euro. Beide toelagen stort de kroonprinses terug – zolang ze bezig is met haar tussenjaar en studie zegt ze het niet nodig te hebben. “Ik vind dat ongemakkelijk zolang ik daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen en andere studenten het zoveel moeilijker hebben, zeker in deze coronatijd”, schreef prinses Amalia daarover in haar brief aan premier Rutte. Met het familiekapitaal van de Oranjes hoeven we alsnog niet te verwachten dat Amalia straks in een bouwvallige studentenkamer van 6m2 haar blikken bonen opwarmt, maar er lijkt zeker wel een geldbewuste koningin in de maak te zijn!

Bron: Nu.nl, RTL Nieuws, RVD | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook