Naar wie is prinses Ariane eigenlijk vernoemd?

Prinses Amalia draagt een eeuwoude Oranje-naam, en prinses Alexia heeft haar naam aan haar vader te danken... Hoe zit het met prinses Ariane?

Lees ook

Het is toch een beetje een royal traditie: vernoemingen. En dan het liefst de namen van zoveel mogelijk prominente voorouders meepakken. Prinses Amalia draagt een eeuwenoude Oranje-naam, de naam van prinses Alexia is een knipoog naar die van haar vader…Maar hoe zit het eigenlijk met prinses Ariane?

De eerbiedwaardige

De naam van prinses Ariane is voluit Ariane Wilhelmina Máxima Ines. Ariane (spreek uit: Ariaan. Ja echt, wij hebben het jarenlang verkeerd uitgesproken) betekent de eerbiedwaardige en is een naam die niet eerder in de koninklijke familie is voorgekomen. Willem-Alexander en Máxima kozen zogezegd voor deze voornaam om hun ‘Triple A-rating vol te krijgen.’ Erg populair is de voornaam nooit geweest in Nederland. In de jaren zestig kwamen de meeste Arianes ter wereld, zo rond de 20 per jaar. In 2008, het jaar na de geboorte van prinses Ariane, was er weer een kleine (en kortdurende) opleving van de populariteit te zien.

Beeld: © RVD – Martijn Beekman

Driemaal vernoemd

Haar andere voornamen heeft prinses Ariane wél aan haar familieleden te danken. Ze is vernoemd naar haar betovergrootmoeder koningin Wilhelmina, naar haar moeder Máxima en naar haar Argentijnse tante Ines. Inés is het in 2018 overleden zusje van koningin Máxima, die ook de peettante van prinses Ariane was.

Qua naambetekenissen zit prinses Ariane wel goed. Naast ‘de eerbiedwaardige’ betekenen haar namen ‘wilskrachtige beschermer’, ‘de grootste’ en ‘de kuise.’

Prinses Amalia

Amalia’s officiële voornamen zijn Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria. Catharina komt uit het Grieks en betekent rein of zuiver. Amalia is Germaans en betekent ‘inspanning in de strijd’. Ze is vernoemd naar Amalia van Solms, de vrouw van prins Frederik Hendrik van Oranje. De naam Beatrix slaat natuurlijk op haar oma van vaders kant en Carmen is de naam van Máxima’s moeder en betekent ‘goud, zoet, boomgaard’. Victoria betekent in het Latijn ‘overwinning’ en is tevens de naam van de Zweedse kroonprinses, die ook haar peettante is.

Prinses Alexia

Prinses Alexia is vernoemd naar haar vader. Haar volledige naam is Alexia Juliana Marcela Laurentien. Juliana is een vernoeming naar haar overgrootmoeder en Marcela is een vernoeming naar de tante van Máxima. Laurentien is een vernoeming naar haar tante Laurentien Brinkhorst. En oh ja: Alexia is óók de naam van een buitenechtelijk kind van prins Bernhard, al heeft WA nadrukkelijk laten weten dat dit losstaat van de naam van zijn tweede dochter.

Bron: Meertens, Jan Magazine | Beeld: BrunoPress, RVD

Laatste nieuws

Zie ook