Vijftig tinten grijs bij de Zweedse royals

De dresscode tijdens de naamdag van kroonprinses Victoria: grijs met een vleugje grijs.

Lees ook

Kroonprinses Victoria heeft het maar getroffen: naast haar verjaardag in de zomer wordt ook haar naamdag ieder jaar gevierd. Een feestelijk moment waarbij Vic en haar gezin kunnen wuiven naar het Zweedse volk, dat bij de paleispoorten staat om de prinses te feliciteren. Maar waar royals normaal zweren bij felle kleuren om op te vallen in de menigte, besloten Victoria & Co het ditmaal over een heel andere boeg te gooien. 

Grijze dag

Op een bijzonder zonnige dag in Stockholm zorgden kroonprinses Victoria, prins Daniel en hun kinderen prinses Estelle en prins Oscar zelf voor een flinke dosis grijs. De dresscode was maar wat duidelijk deze maandag: haal al je favoriete grijze winteritems uit de garderobe. Lekker matchy-matchy met het hele gezin, maar wat de feestelijke gedachte hierachter is, blijft voor ons een raadsel.

Beeld: ProShots

Goed, Victoria en Daniel worden de laatste tijd achtervolgd door hardnekkige geruchten over een aanstaande scheiding, en zo’n colour coordinated gezinnetje straalt natuurlijk wel eendracht uit. Erg uitbundig is de vijftig-tinten-grijs-show niet te noemen, en we danken prinses Estelle hartelijk voor het vleugje kleur dat ze meebracht met haar roze coltrui.

Beeld: ProShots

Naamdag

Ook qua presentjes hield kroonprinses Victoria het bescheiden. Ze besloot geen cadeaus van het publiek aan te nemen in verband met de coronapandemie. Bloemen aannemen deed de toekomstig koningin van Zweden wel, wat het geheel toch meteen een stuk fleuriger maakte.

Beeld: ProShots

Het was vanwege de coronapandemie voor het eerst sinds 2019 dat het hele gezin weer de deur uitging om Victoria’s naamdag te vieren. Destijds ging dat nog met vloekend zuurstokroze en bordeaux:

De naamdag van kroonprinses Victoria in 2019. Beeld: BrunoPress

In Zweden is het gebruikelijk om naast je geboortedag ook de dag te vieren van de heilige naar wie je bent vernoemd. Voor prinses Victoria is dat dus 12 maart. Prinses Estelle en prins Oscar hebben de pech dat hun naam niet op de officiële ‘naamdagkalender’ staat, dus een tweede verjaardag (mét cadeautjes, toch niet onbelangrijk) zit er voor hen niet in. Wel heeft de Zweedse Academie voor dit jaar een update van de kalender op de agenda staan, dus wie weet dat de namen van de royal telgen dan ook worden toegevoegd.

Bron: Royal Central | Beeld: ProShots / SIPA USA, BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook