Sieraden schoonmaken zonder ze te beschadigen? Zo doe je dat

Dit zijn drie methoden waarmee je zilveren en gouden sieraden zo weer glanzen.

Lees ook

Je hebt vast weleens trucjes voorbij zien komen waarmee je je gouden en zilveren sieraden kunt schoonmaken. Toch is het in veel gevallen zo dat die methoden ervoor zorgen dat je glimmers beschadigen. Daarom bij deze: drie methoden waarmee je je gouden en zilveren sieraden weer laat glanzen, zónder krasjes.

Methode 1: gebruik kokend water voor harde metalen

Goud en zilver zijn beide harde materialen, wat inhoudt dat je ze kunt reinigen met kokend water. Dat is ook nog eens een makkelijke en goedkope methode! Plaats de sieraden die je wilt schoonmaken in een kom met een platte bodem. Giet genoeg kokend water in de kom totdat de sieraden helemaal onder water staan. Laat ze weken tot het water is afgekoeld naar kamertemperatuur. Gebruik vervolgens een schone doek of een zachte borstel om de sieraden schoon te vegen.

Tip: gebruik deze methode alleen voor sieraden die volledig van goud of zilver zijn. Bij varianten die plated zijn, werkt dit trucje niet. Zorg er ook voor dat je niet te hard boent met de schone doek of zachte borstel, want dan kun je alsnog voor beschadigingen zorgen.

Methode 2: gebruik tandpasta voor milde vlekken

Tandpasta bevat een mild schuurmiddel en is daarom ideaal om gouden en zilveren sieraden mee te reinigen. Breng met behulp van een zachte tandenborstel wat tandpasta op je sieraden aan. Scrub vervolgens zachtjes met de tandenborstel. Spoel het geheel goed af met warm water en polijst het zilver of goud kort, totdat het mooi glanst.

Tip: pas deze methode niet te vaak toe. Het schurende element in de tandpasta kan dan namelijk juist voor minder glans in je sieraden zorgen.

Methode 3: Week zilver in een azijnoplossing

Azijn kun je voor veel verschillende dingen in huis gebruiken, waaronder voor het schoonmaken van zilveren sieraden. Leg ze in een schone kom en schenk er wat witte azijn overheen, net zolang totdat ze helemaal onder staan. Laat het geheel een kwartiertje weken, haal de sieraden uit de kom en wrijf er met een zachte borstel overheen om het overgebleven vuil weg te spoelen. Was ze met water en droog ze af met een schone doek.

Tip: gebruik azijn niet bij sieraden die plated zijn of zachte steentjes bevatten. Het zure element in de azijn kan er dan namelijk juist voor zorgen dat ze beschadigen.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook