Commonwealth Day: de boodschap achter de juwelen van hertogin Kate

Kate koos voor royal blue en een betekenisvol setje sieraden.

Commonwealth Day is een belangrijke dag in de koninklijke agenda. De Britse royals verzamelen zich op hun paasbest in Westminster Abbey voor een speciale dienst ter ere van alle 54 landen die deel uitmaken van het Gemenebest. En vooral hertogin Kate (of haar stylist) had dit jaar extra goed over de outfitkeuze nagedacht.

Commonwealth Day is terug!

Het is alweer even geleden dat de Windsors zich in Westminster verzamelden voor deze feestdag. Vorig jaar kon de traditionele Commonwealth Day-dienst niet doorgaan. Het jaar daarvoor werd de dag overschaduwd door het vertrek van prins Harry en hertogin Meghan, voor wie het de allerlaatste koninklijke verplichting was (met zichtbaar ongemak tussen alle royals in de kerkbanken). Maar gisteren was het weer back to normal. Min of meer dan, want het aantal royals die kwamen opdagen was dit jaar een stuk lager dan vroeger. Zo was – naast Harry en Meghan natuurlijk – Queen Elizabeth afwezig, en ook de gravin van Wessex was niet bij de dienst. Alle ogen op de Cambridges dus!

De juwelen van Kate

De dresscode voor dit evenement is formal daywear, een instructie waar hertogin Kate wel raad mee weet. De Duchess of Cambridge koos voor een donkerblauwe mantel en jurk van Catherine Walker en een bijpassend pillbox-achtig hoedje van Sean Barrett. Maar ook haar juwelen sprongen in het oog, en die blijkt ze met een bijzondere reden gekozen te hebben.

Beeld: BrunoPress
Beeld: BrunoPress

Het gaat namelijk om de saffieren en diamanten sieraden die hertogin Kate ook droeg tijdens een ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en zijn vrouw Olena Zelenska in oktober 2020.

Het is een stille manier van Kate om opnieuw haar steun te betuigen aan Oekraïne. Eerder deed ze dat ook al met haar kledingkeuze en een bezoek aan een Oekraïens cultureel centrum in Londen. De kleur van de jurk die Kate deze Commonwealth Day droeg is natuurlijk ook opvallend blauw (ze droeg er bovendien een bosje gele bloemen bij later op de dag), maar of dit een directe verwijzing naar de vlag van Oekraïne is, durven we niet te zeggen: de vlag van de Commonwealth is namelijk óók blauw met geel. Handig toeval?

Beeld: BrunoPress

Sieraden van prinses Diana

Dit setje saffieren sieraden sluit perfect aan bij de verlovingsring van wijlen prinses Diana die hertogin Kate aan haar hand draagt. Daarom wordt weleens gespeculeerd dat de Duchess edelstenen uit de collectie van haar schoonmoeder heeft gebruikt, maar volgens de kenners van The Court Jeweller gaat het toch echt om juwelen die voor Kate zelf ontworpen zijn. En waar ze nu een prachtige boodschap van steun mee door kan geven.

Bron: People, What Kate Wore, The Court Jeweller | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws