Prins Charles nam rol Queen Elizabeth over op Commonwealth Day

De Queen moest het rustig aan doen, dus nam Charles het stokje van haar over.

Lees ook

Gisteren was het Commonwealth Day in het Verenigd Koninkrijk. Queen Elizabeth was niet aanwezig: ze testte eind februari positief op corona en doet het sindsdien rustig aan. Daarom nam prins Charles het stokje dit jaar van haar over.

Jaarlijkse feestdag

Sinds 1977 viert men in het Verenigd Koninkrijk op iedere tweede maandag in maart Commonwealth Day. Er wordt stilgestaan bij de band van het Gemenebest van Naties, een samenwerkingsverband tussen meer dan vijftig onafhankelijke landen. Het Britse koningshuis is het symbolisch hoofd van dat samenwerkingsverband. Ieder jaar hangen Britten overal in het Verenigd Koninkrijk speciale vlaggen op bij openbare gebouwen. Ook wordt er een krans neergelegd bij de Commonwealth Memorial Gates (om overleden soldaten te eren) en wordt er een Anglicaanse kerkdienst gehouden in de Westminster Abbey.

 

Verbintenis en samenwerking

Aangezien Queen Elizabeth ‘Head of the Commonwealth’ is, is ze normaal gesproken aanwezig bij de kerkdienst. Dit jaar is dat vanwege haar zwakke gezondheid niet mogelijk, dus wordt haar rol overgenomen door haar oudste zoon. Hij werd daarbij begeleid door hertogin Camilla, prins William, hertogin Kate en prinses Alexandra (een nicht van de Queen). Het thema van Commonwealth Day 2022, ‘Delivering a Common Future‘, verwees naar het Platina jubileum van Queen Elizabeth en haar levenslange toewijding aan het Britse volk. Ook werd er stilgestaan bij de manier waarop de 54 naties met elkaar verbonden zijn en elkaar helpen bij het bestrijden van klimaatverandering en het verbeteren van handel.

Online speech

Zoals ieder jaar had Queen Elizabeth een speech geschreven voor de gelegenheid. Dit jaar werd die speech niet door haarzelf voorgedragen, maar werd hij in plaats daarvan gedeeld op de website van de Royal Family. “In het jaar van mijn Platina jubileum brengt het me extra veel vreugde om mijn belofte uit 1947 opnieuw te maken, namelijk dat mijn leven voor altijd gewijd zal zijn aan dienstbaarheid”, begint de speech. Ook benadrukt ze de verbintenis binnen het Gemenebest: “Onze familie van naties blijft een belangrijke plek voor verbinding, samenwerking en vriendschap. […] In deze lastige tijden hoop ik dat jullie kracht en inspiratie halen uit de verbintenis, terwijl we samen werken aan een gezonde, duurzame en bloeiende toekomst voor iedereen.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Clarence House (@clarencehouse)

Mededeling van prins Charles

Ook prins Charles had een boodschap voor Commonwealth Day, die op zijn Instagrampagina te lezen is. “Nu de wereld bezig is met herstellen van de Covid-19-pandemie, en nu het jubileumjaar is, is het belangrijker dan ooit dat de landen uit het Gemenebest van Naties samenkomen. We zijn een familie van meer dan 2.6 miljard mensen uit 54 verschillende naties, verdeeld over zes continenten. De Commonwealth representeert een rijke diversiteit aan tradities, ervaring en talenten. Dat kan allemaal helpen bij het bouwen van een meer gelijkwaardige en bloeiende toekomst”, aldus de prins.

Bron: Royal Central UK, website The Royal Family | Beeld: BrunoPress, Instagram Clarence House

Laatste nieuws

Zie ook