De subtiele manier waarop Queen Elizabeth steun betuigt aan Oekraïne

Opnieuw een reactie van de royals.

Lees ook

Het is inmiddels al drie weken oorlog in Europa. Veel royals hebben inmiddels steun aan de Oekraïners betuigd. Onze eigen koningin Máxima bezocht bijvoorbeeld het Humanitarian Service Point waar vluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen. Ook Queen Elizabeth heeft nu op een bijzondere manier laten zien dat ze de acties van Poetin afkeurt.

The Royal Collection

Queen Elizabeth waakt over The Royal Collection, een van de grootste kunstcollecties op aarde. Daartoe behoren diverse gebruiksvoorwerpen, van vazen tot klokken en messen en zwaarden. Voorwerpen uit die laatste categorie houdt Elizabeth nu thuis.

Het zit zo: er was toestemming verleend om drie 17e-eeuwse messen uit The Royal Collection uit te lenen voor de tentoonstelling The Duel: from Trial by Combat to a Noble Crime. Die tentoonstelling zou op 4 maart van start gaan in Rusland en werd gesponsord door de Russische oligarch en voormalig schermer Alisher Usmanov. Hij onderhoudt nauwe banden met president Vladimir Poetin, wat hem eerder al sancties vanuit de EU, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten heeft opgeleverd.

Niet naar Moskou

Inmiddels is bekend gemaakt dat Queen Elizabeth de zwaarden, waarvan eentje waarschijnlijk van King Charles I is geweest, niet langer aan Usmanov wil uitlenen. Daarmee laat de koningin indirect weten dat ze Oekraïne steunt. De voorwerpen zullen dus niet in de Kremlinmusea in Moskou te zien zijn.

Andere voorwerpen

De messen zijn overigens niet de enige voorwerpen die niet tentoongesteld worden in Rusland. De Royal Armouries musea hebben bevestigd dat ze zes voorwerpen aan Moskou hebben uitgeleend, waaronder een borstplaat en een helm. Die voorwerpen waren al naar Rusland vervoerd, maar zijn onmiddellijk teruggeroepen. Ook hadden de Kremlin musea een gegraveerd harnas van koning Hendrik VIII aangevraagd, dat normaal gesproken te zien is in de Tower of Londen. Dat verzoek is afgekeurd.

Bron: Royal Central UK | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook