Prins Pieter-Christiaan 50 jaar!

Hoe gaat het nu met de prins en zijn gezin?

Lees ook

Feest bij de Van Vollenhovens! Prins Pieter-Christiaan viert vandaag zijn vijftigste verjaardag. Een mooie mijlpaal om bij terug te blikken op het leven van de derde zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven.

Vijftig kaarsjes

De sportieve prins Pieter-Christiaan zien we vaak bij hardloopevenementen, autoraces en zo nu en dan een Koningsdag. Van die laatste hebben we natuurlijk al een tijdje geen ‘gewone’ versie gehad, maar wel was de neef van koning Willem-Alexander onlangs te zien en te horen in het belpanel van Giro555 om geld op te halen voor Oekraïne.

Prins Pieter-Christiaan in het belpanel van Giro555. Beeld: BrunoPress

Terug naar het begin: Pieter-Christiaan Michiel Prins van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven werd op 22 maart 1972 geboren in het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven hebben dan al twee zoons, prins Maurits en prins Bernhard Jr. In 1975 volgt een vierde zoon, prins Floris.

Prins Pieter-Christiaan. Beeld: BrunoPress

Deze ‘Apeldoornse tak’ van de Koninklijke Familie groeit op in de buurt van Paleis het Loo.

Prins Pieter-Christiaan in 1978. Foto: Pieter van Vollenhoven / RVD via Nationaal Archief

In Apeldoorn gaat Pieter-Christiaan ook naar het Stedelijk Gymnasium, waar hij in 1990 eindexamen doet.

Prins Pieter-Christiaan in 1986. Beeld: Rob Bogaerts / Anefo via Nationaal Archief, CC0

Tot 1992 is de zoon van prinses Margriet in dienst bij de Koninklijke Marechaussee, waar hij na zijn studie terug zal keren. Pieter-Christiaan studeert Rechten aan de Universiteit van Utrecht en gaat een jaartje naar Zwitserland om daar de Master of Business Administration te behalen.

Het burgerlijk huwelijk van Anita van Eijk en prins Pieter Christiaan. Beeld: BrunoPress

Wie ook een connectie heeft met Zwitserland, is Anita Theodora van Eijk, die in 2005 het jawoord geeft aan Pieter-Christiaan en prinses Anita wordt. Ze is geboren in het Zwitserse Neuchâtel en groeide op in Zwitserland, Frankrijk, Singapore en Nederland. Anita en Pieter-Christiaan trouwen op 27 augustus 2005 in Noordwijk, waarbij de korenaartiara weer tevoorschijn komt. Dit juweel leende prinses Margriet uit aan al haar vier schoondochters voor hun trouwdag.

Prinses Anita op haar (kerkelijke) trouwdag. Beeld: BrunoPress

Ruim een jaar na de bruiloft, in 2006, verwelkomen prins Pieter-Christiaan en prinses Anita hun dochter: Emma Francisca Catharina.

Anita, PC en dochter Emma in 2010. Beeld: BrunoPress

In 2008 volgt nog een naamgenootje van pa & opa: zoon Pieter Anton Maurits Erik. Hoewel we de twee jonge Van Vollenhovens zelden in het openbaar spotten, zorgt ‘PC’ gelukkig zelf voor lieve kiekjes van zijn kroost op Instagram.

En we zagen Emma ook al eens full glam op de rode loper met haar vader:

Pieter-Christiaan met dochter Emma in 2019. Beeld: BrunoPress

Het gezin woont in Wassenaar, vlakbij de rest van de royal family. Prins Pieter-Christiaan combineert meerdere functies. Hij is onder andere voorzitter van start-up Milan Ops, werkzaam voor Milan Innovincy en Tardis Research BV en medeaandeelhouder van Certus Port Automation, weet de RVD ons te vertellen. Alsof dat nog niet genoeg is, mag de Jarige Job zichzelf ook reservekolonel bij de Koninklijke Marechaussee noemen, net als voorzitter van Laureus Nederland, voorzitter van de Raad van Advies van Keolis Nederland BV, voorzitter van de Vereniging Beveiligingsprofessionals Nederland en ambassadeur van het Rode Kruis Prinses Margriet Fonds. En dan vindt de prins ook nog tijd voor marathontraining, verschillende soorten atletiek en zo nu en dan een rondje op de racebaan van z’n grote broer Bernhard.

Qua koninklijke taken is het een stuk rustiger. Pieter-Christiaan is een ‘Zijne Hoogheid’ en geen ‘Koninklijke Hoogheid’ dus, wat betekent dat hij wegkomt met een paar Koningsdagbezoekjes om de verjaardag van zijn beroemde grote neef Willem-Alexander te vieren.

Koningsdag 2014 in Amstelveen. Beeld: BrunoPress

PC’s jongere broertje prins Floris heeft al laten weten dat hij er tijdens Koningsdag 2022 ook weer bij is (als dj!), dus we durven er voorzichtig op in te zetten dat de andere Van Vollenhovens ook in Maastricht te zien zullen zijn. Het is al even geleden dat we de extended royal family bij elkaar zagen, dus wie weet, bij de volgende verjaardag van de koning…

Vandaag draait het natuurlijk om de birthday van prins Pieter-Christiaan zelf. Van harte gefeliciteerd!

Bron: All Things Royal, Koninklijk Huis, Koningsfan | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook