Programma Koningsdag 2022 gepresenteerd: dit kunnen we verwachten

Dít staat onze koninklijke familie te wachten in Maastricht.

Lees ook

Yes, ein-delijk mogen we weer: het programma voor Koningsdag 2022 is zojuist gepresenteerd! We wisten al dat de Oranjes dit jaar naar Maastricht zouden trekken, en nu is dus ook precies bekend wat er op de planning staat. Maakt koekhappen een comeback?

Maastricht in de herkansing

Ze hadden het zo graag al eerder zien gebeuren: in 2020 moest de koninklijke familie namelijk al zijn opwachting maken in Maastricht. Maar goed, tante Corona kwam voorbij en Maastricht zag hun oranje feestje in het water vallen. Ook in 2021 vond er nog geen klassieke Koningsdag plaats, maar dit jaar kunnen we en mogen we eindelijk weer.

En dus trekken onze royals op 27 april naar Maastricht! In de Limburgse hoofdstad staat een druk programma klaar voor WimLex, Máx en overige familieleden – en dit is wat we ervan kunnen verwachten.

koningsdag 2022
Uit de ‘oude’ doos: eindelijk krijgen we weer een Koningsdag zoals in 2019! Uitgedoste menigten, de royals aan de volksspelen, en héél veel feest. (Beeld: Brunopress)

Programma Koningsdag 2022

Het thema van Koningsdag 2022 is ‘Leef Maastricht!’ – niet alleen een verwijzing naar het terugkerende leven in de feestelijke brouwerij, maar ook is ‘Leef’ dialect voor ‘Lief’. En dat vinden wij dan weer helemaal leef van de Limburgers. Om 11.00 komen de royals aan met de koninklijke bus in Wyck. Ze stappen dan uit op de Sint Servaasbrug. En daar vandaan lopen zij verder richting de Vissersmaas, Het Bat, de Graanmarkt, het Onze Lieve Vrouweplein, de Bredestraat en dan ten slotte naar het Vrijthof.

Het programma ziet onderweg als volgt uit:

Bij aankomst in Wyck is een muzikale stoet aanwezig van verschillende lokale muziekorganisaties. Daarna ontvangt burgemeester Annemarie Penn-te-Strake de royals in haar prachtige stad, samen met gouverneur Emiel Roemer. Natuurlijk kunnen ook bloemen niet ontbreken, dus die ontvangen de royals hier ook.

Daarna trekken de royals richting de Maasboulevard voor een focus op het Maastrichtse Leven, waarin verschillende Maastrichtenaren de koninklijke familie een inkijkje geven in hun dagelijks leven.

Vervolgens wordt op de Graanmarkt een ‘Poort naar Europa’ onthuld, ter ere van het Verdrag van Maastricht (je weet wel, dat verdrag waarmee de EU een feit werd). Hier mogen de royals ook zelf de handen uit de mouwen steken: twee van hen zullen namelijk onder het toeziend oog van muntmeester Bert van Ravenswaaij en ontwerper Rinus van Hall de eerste herdenkingsmunt slaan van het Verdrag van Maastricht. Hier vlakbij staat dj-duo Lucas & Steve, die een feestje gaan bouwen voor de royals. Fingers crossed dat we net zulke soepele heupjes gaan zien als bij Kate en Wills in Belize.

Op het Onze Lieve Vrouweplein worden de royals flink uitgedaagd: ze moeten hier namelijk hun beste Mestreechs ten gehore brengen – onder meer met begeleiding van acteur Jon van Eerd. Bij de ‘Sterre der Zee’ Basiliek kunnen de Oranjes bovendien proeven van allerlei lokale lekkernijen. Van zoervleisj tot vlaaien en van biowijn tot kweekburgers: smullen! Ook dit gebeurt in stijl, want hier verzorgt André Rieu de muziek.

De Bredestraat staat vervolgens in het teken van Vastelaovend. Want hoe kon het ook anders: ook het Limburgse carnaval wordt gehighlight op Koningsdag.

Op het Vrijthof wordt het feest vervolgens afgesloten onder de muzikale begeleiding van band Rowwen Hèze.

Aanwezigen bij Koningsdag 2022

Wie er precies aanwezig zijn bij het feest in Limburgse stijl, is nog niet helemaal duidelijk. Want tja: Amalia zit in (wie het weet mag het zeggen), en Alexia in Wales. Hoewel de hardwerkende studente dan geen vakantie meer heeft, hopen we natuurlijk stiekem dat de middelste dochter weer haar opwachting maakt in Maastricht.

En mocht je nu niet in Maastricht aanwezig zijn, maar wél royalty spotten? Dan moet je naar het Kingsland Festival in Amsterdam. Want daar staat, naast grote namen als Martin Garrix en Sunnery James ook (geen grappen) prins Floris achter de draaitafels. Kunnen we een royal remix van het Wilhelmus verwachten? We wachten het af!

Bron: Bezoek Maastricht, Blauw Bloed | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook