Dit wist je misschien nog niet over de jarige prinses Eugenie

Te beginnen met: hoe spreek je haar naam nu eigenlijk uit?

Lees ook

Happy birthday, prinses Eugenie! De kleindochter van Queen Elizabeth viert vandaag haar 32e verjaardag. Een goed moment om haar beter te leren kennen, want ‘Euge’ is veel meer dan alleen de jongste dochter van schandaalprins Andrew en de spraakmakende hertogin van York. Kende je deze feitjes bijvoorbeeld al?

What’s in a name?

 • Net als ‘onze’ prinses Ariane heeft prinses Eugenie een naam die vaak verkeerd uitgesproken wordt. Naar eigen zeggen is ze inmiddels gewend aan ‘alle mogelijke uitspraken’ van haar naam, maar officieel ligt de klemtoon op de eerste lettergreep. Je zegt dus JOE-djunnie en niet Joe-DJU-nie. Zo ziet de naam er opeens een stuk minder koninklijk uit…
 • Maar koninklijk is de naam zeker. Voluit heet de prinses Eugenie Victoria Helena, waarmee ze naar twee andere prinsessen is vernoemd: prinses Victoria Eugenie van Battenberg, kleindochter van Queen Victoria en later koningin van Spanje, en prinses Helena, een dochter van Queen Victoria.
Beeld: BrunoPress
 • Hoewel we Eugenie meestal prinses van York noemen, heeft ze officieel geen achternaam. Een titel is voldoende, volgens de Britse royal regels. Sinds haar huwelijk in 2018 kan Eugenie wel de achternaam van haar man, Jack Brooksbank, gebruiken.
 • Over Jack gesproken: de hond en de man van prinses Eugenie delen dezelfde naam. Als ‘Jack’ geroepen wordt in huize Brooksbank-York, kan Eugenie daar zowel haar echtgenoot als haar Norfolk terrier mee bedoelen. Komen ze meteen allebei, wel zo makkelijk.

Net als Kate

 • Prinses Eugenie ging naar dezelfde school als Kate Middleton: beide royal ladies bezochten de kostschool Marlborough College in Wiltshire. Omdat Kate acht jaar ouder is dan haar aangetrouwde nichtje, zijn de twee elkaar echter nooit tegengekomen op deze school.
 • Ook volgde Eugenie in Kates voetsporen door kunstgeschiedenis te gaan studeren. De huidige hertogin van Cambridge deed dat in Schotland, waar ze ene prins William leerde kennen op de universiteit, terwijl prinses Eugenie voor Newcastle University koos. En kunstgeschiedenis is niet het enige dat Eugenie studeerde. De prinses volgde een speciaal honours degree, waarbij ze ook nog een studie Engelse literatuur en politiek meepakte.
Prinses Eugenie, hertogin Kate en prinses Beatrice. Beeld: BrunoPress

Wat voor werk doet ze eigenlijk?

 • Prinses Eugenie vervult geen royal taken, maar heeft een ‘gewone’ baan. Haar studie kunstgeschiedenis komt goed van pas in haar werk als Associate Art Director bij een kunstgalerij in Londen. Daarnaast heeft Eugenie, zoals een beetje royal betaamt, tig liefdadigheidsprojecten lopen. Ze is onder andere medeoprichter van Anti-Slavery International, een stichting die zich inzet tegen hedendaagse slavernij, en betrokken bij verschillende organisaties rondom vervuiling door plastic, milieubescherming, cultuur en gezondheidszorg. Een volle agenda, dat zeker!

De Brooksbanksjes

 • Vorig jaar werden prinses Eugenie en haar man Jack Brooksbank ouders van zoontje August Philip Hawke Brooksbank. Hij kreeg een bijzondere ‘dubbele royal doop‘ samen met zijn achterneefje, Lucas Tindall. Maar wist je dat prinses Eugenie zelf ook een bijzondere doop heeft gekregen? Dit was namelijk de eerste en enige keer dat de pers was uitgenodigd tijdens de kerkelijke ceremonie.
 • August Brooksbank heeft geen titel meegekregen, maar wordt aangeduid als ‘Master’ Brooksbank en is dertiende in de lijn van de troonopvolging. Eugenie zelf staat op nummer twaalf.
Beeld: BrunoPress
 • Prinses Eugenie en haar echtgenoot zijn verre verwanten van elkaar: allebei stammen ze af van Thomas William Coke, Earl of Leicester, die in de negentiende eeuw leefde. Vroeger niks geks in koninklijke kringen, maar voor de huidige generatie royals best opvallend.
 • De Brooksbankjes zijn waarschijnlijk de enige royals die Lilibet Diana, het dochtertje van prins Harry en Meghan Markle, al hebben ontmoet. Eugenie is bijzonder close met haar neef Harry en bezocht hem eerder dit jaar in de Verenigde Staten.
 • Tot slot is prinses Eugenie de enige Britse royal die haar eigen social media beheert, zonder communicatieteam dus (haar moeder doet het ook, al is die sinds haar scheiding royal-af). Het heeft haar al eens een standje opgeleverd vanuit de hofhouding (‘Ik had per ongeluk een foto gedeeld van een stuk paleis dat het publiek niet mocht zien’), maar het maakt haar een van de meest toegankelijke en moderne royals.

Wordt er vandaag ook een verjaardagsfoto op Instagram gedeeld? We houden ’t in de gaten. Van harte, Eugenie!

Bron: Graiza UK, Town & Country | Beeld: BrunoPress

 

Laatste nieuws

Zie ook