Jordaanse prinses Haya wint rechtszaak van ex-man, sjeik van Dubai

Hoewel we uit het Midden-Oosten vaak de mooiste glamourlooks en meest decadente kiekjes te zien krijgen, was er vandaag even heel ander nieuws. De Jordaanse prinses Haya is er namelijk in een Londense rechtszaal in geslaagd om de voogdij over haar kinderen veilig te stellen.

Haya, Jordanië, Dubai: what happened?

Even een korte recap: prinses Haya is de dochter van de Jordaanse koning Hussein en zijn vrouw Alia – die overleed in een tragisch ongeluk toen Haya slechts drie jaar oud was. In 2004 trouwde de toen 29-jarige prinses met de emir van Dubai: sjeik Mohammed bin Rasjid Al Maktoem. Samen krijgen ze twee kinderen: Al Jalila bint Mohammed Al Maktoem en Zayed bin Mohammed bin Al Maktoem.

Maar het huwelijk van de twee blijkt, net zoals andere huwelijken van de Dubaise sjeik, geen stand te houden. De beste man heeft namelijk ruwweg dertig kinderen bij ‘minstens’ zes verschillende vrouwen. Voor een man van zijn status, in zijn regio, is het namelijk niet ongewoon om meerdere vrouwen om zich heen te verzamelen. Afijn, je moet er mee kunnen leven. Maar dat was echter niet de reden dat Haya halsoverkop vluchtte van haar man.

Lange armen

Die Mohammed bin Rasjid Al Maktoem is namelijk niet de meest plezierige man om in je leven te hebben. Zo zou de sjeik al eens zijn dochters uit een eerder huwelijk hebben ontvoerd nadat zij hem en Dubai ontvlucht waren. Van hen heeft Latifa (midden op zee onderschept door een gewapende delegatie uit de UAE en India in 2018) inmiddels gezegd zou hebben dat ze privacy wil, maar dat er verder niks aan de hand is en dat ze vrij en veilig is. Waar haar zus Shamsa zich bevindt, die in 2000 vanuit Cambridge door mannen die voor haar vader werkten een privévliegtuig richting Dubai in is gewerkt, is nog altijd niet bekend. Van de inmiddels 40-jarige prinses is inmiddels bijna 22 jaar geen teken van leven ontvangen.

Kortom: de emir van Dubai heeft bijzonder lange armen en het is dan ook niet gek dat prinses Haya zich steeds banger begon te voelen. Helemaal na ontvoering van Latifa in 2018 werd haar duidelijk dat haar man ronduit gevaarlijk was. Begin 2019 kreeg de prinses steeds meer twijfels over haar relatie met de sjeik. Uiteindelijk besluit hij van haar te scheiden op de 20e sterfdag van Haya’s vader – maar dit vertelt hij haar niet. In documenten van de rechtbank valt te lezen: “De moeder (Haya, red.) is er zeker van dat deze datum moedwillig gekozen is om haar te beledigen en te ontstellen.”

Rechtszaken

En zo begint een lange en moeilijke gang naar de rechtbank. In april 2019 vlucht de prinses samen met haar twee kinderen naar Duitsland, en vervolgens naar het VK. Op 14 mei datzelfde jaar stapt de sjeik naar de rechter om de terugkeer van zijn kinderen naar Dubai af te dwingen. In juli onderneemt Haya zelf gerechtelijke stappen. Op 30 juli worden haar verschillende beschermende maatregelen toegekend en in december dat jaar wordt duidelijk dat de rechtbank zich zal buigen over het risico dat Haya’s beide kinderen ontvoerd zouden worden naar Dubai.

prinses haya
Eind 2021: de prinses verlaat de rechtbank samen met haar advocate, barones Fiona Shackleton, die ook prins Charles vertegenwoordigde bij zijn scheiding van Diana. (Beeld: Brunopress)

In maart 2020 is er vervolgens een doorbraak in de zaak: de rechtbank acht het geloofwaardig dat de sjeik prinses Haya fysiek mishandeld zou hebben. Zo maakt de sjeik zich regelmatig schuldig aan intimidatie en mishandelingen, trof de prinses tot twee keer toe een pistool aan op haar hoofdkussen, en dreigde haar toenmalige man regelmatig met een tripje naar een afgelegen gevangenis.

In oktober 2021 kwam de rechtbank bovendien tot de conclusie dat de sjeik met hacks en software de telefoon van zijn ex-vrouw en haar contacten in de gaten hield. En nog enger: er kwam ook naar buiten dat de sjeik had geprobeerd een huis in de buurt van de Jordaanse prinses te kopen – waarvandaan hij haar electronica tot in de kleinste details zou kunnen monitoren. In december 2021 krijgt Haya dan ook de volledige voogdij over haar kinderen.

Haya reageert

En vandaag lijkt deze bizarre en doodenge rollercoaster dan eindelijk het eindstation bereikt te hebben. Haya heeft van een rechter de volledige voogdij over haar kinderen gekregen én de erkenning dat haar ex-man haar jarenlang mishandelde. Andrew McFarlane kwam uiteindelijk met de uitspraak. Zo merkte hij op dat deze zaak ‘op een geheel andere schaal’ speelde dan andere familie- en voogdijzaken. Maar één ding was duidelijk: “Het gedrag van de vader jegens de moeder van zijn kinderen is ‘huiselijk geweld’.”

Ook heeft de prinses nu voor het eerst zélf op de zaak gereageerd. Op sociale media en haar eigen website bedankt de prinses haar familie en legal team voor alle steun door de jaren heen. “Ik heb zo lang mijn diepe dank willen uitspreken aan Zijne Majesteit de Koning Abdullah II, mijn dierbare broer. Je hebt door onze hele kwestie ervoor gezorgd dat je nichtje, Jalila, en neefje, Zayed, en ik, altijd de beschermende armen van het Hasjemitische koninkrijk Jordanië om ons heen voelden hier in Engeland”, schrijft ze onder andere.

Ook noemde ze de afgelopen jaren een ‘beangstigende reis’ en dankte ze Engeland voor alle hulp. “De toevlucht, bescherming en buitengewone compassie die we hebben ervaren in Engeland hebben ons geloof in de kracht van zowel menselijkheid als gerechtigheid gesterkt.” Ondertussen blijft de sjeik alle beschuldigingen ontkennen, maar goed. Hopelijk voor Haya blijft het bij deze uitspraken en waagt de Sjeik zich niet aan nog meer bemoeienissen in haar leven.

Bron: Royal Central, Judiciary.uk, Beau Monde | Beeld: Brunopress

 

Laatste nieuws