Royal-experts over afwezigheid Sussex’jes bij dienst Philip: ‘Gemiste kans’

Volgens een royal-expert wisten Harry en Meghan heel goed dat hun beslissing om niet te komen 'kribbig en onbeschoft' zou overkomen.

Lees ook

Ze waren de grote afwezigen bij de herdenkingsdienst van prins Philip: Harry en Meghan. De Sussex’jes besloten vanwege veiligheidsoverwegingen niet naar Londen af te reizen, maar dat zou ze weleens duur kunnen komen te staan. 

Herdenkingsdienst

De hertog en hertogin van Sussex waren de enige prominente leden van de Royal Family die afgelopen dinsdag niet bij de herdenkingsdienst van wijlen prins Philip aanwezig waren. De Westminster Abbey in Londen, waar de dienst plaatsvond, was gevuld met maar liefst 1800 genodigden. Zo zagen we royals van over de hele wereld, waaronder prins Albert van Monaco (zonder Charlene!), koning Felipe en koningin Letizia van Spanje en onze eigen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix de kerk binnenwandelen.

Ook leden van het Huis Windsor waren volop aanwezig bij de herdenkingsdienst. Zo namen prins William en hertogin Kate hun kinderen George en Charlotte mee (de 3-jarige Louis was nog net wat te jong), maakten Savannah en Isla Phillips een surprise appearance en trad ook prins Andrew voor het eerst in een jaar tijd weer in het openbaar. Opvallend genoeg arm in arm met zijn moeder, de Queen.

Prins-andrew-dienst
Queen Elizabeth en prins Andrew die samen carpoolen. Beeld: BrunoPress

Afwezigheid Sussex’jes

Harry en Meghan kozen er vanwege veiligheidsoverwegingen voor om thuis in de Verenigde Staten te blijven. De Sussex’jes moeten tegenwoordig hun eigen beveiliging betalen. Harry maakte zich dan ook zorgen of de veiligheid van zijn gezin in Engeland wel gegarandeerd kon worden. Volgens royal-expert Ingrid Seward spreekt de afwezigheid van de Sussex’jes boekdelen. “Wat een gemiste kans was het om Meghan en de kinderen niet mee te nemen naar de uitgebreide koninklijke familie, Europese neven en nichten en natuurlijk de generatiegenoten van Archie”, laat ze weten aan The Mirror.

De enige verklaring voor hun afwezigheid is dat ze beiden niet wilden gaan, denkt Seward. “Er zouden geen veiligheidsproblemen zijn geweest. De hele Abbey wemelde van de mannen van de geheime dienst om de grootste bijeenkomst van royalty en politici sinds het huwelijk van de hertog en hertogin van Cambridge te bewaken”, stelt de royaltykenner.

Spijt

De royal-expert denkt dat Harry bewust ervoor heeft gekozen om niet bij de herdenkingsdienst aanwezig te zijn en ook bewust voor de consequenties heeft gekozen. “Harry moet hebben geweten dat het er nukkig en onbeleefd uit zou zien. Als hij dat niet had bedacht, dan zou Meghan dat wel weten”, stelt Seward.

De beslissing om niet naar Londen af te reizen zal de hertog van Sussex nog weleens duur kunnen komen te staan, vreest de expert. “Hij zal niet nog een kans krijgen om in het openbaar zijn respect te betuigen aan de grootvader die hem altijd heeft gesteund. Hij heeft te veel invloedrijke mensen van streek gemaakt. Het is iets waar hij later spijt van zal krijgen.”

Bron: Express, The Mirror | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook