Dit programma keek koningin Máxima om de Nederlandse taal te leren

Máxima is van vele (taal)markten thuis.

Nederlands is een van de moeilijkste talen om te leren. Onze taal is koningin Máxima niet met de koninklijke paplepel ingegoten. Toch heeft ze het onder de knie gekregen, en wel met behulp van dít oer-Hollandse programma.

Veel verschillende talen

Onze huidige koningin werd als klein meisje in Argentinië naar een Engelstalige school gestuurd. Daar mocht geen woord Spaans worden gesproken, dus dat sprak ze alleen thuis. Ook bracht Máxima later nog een aantal maanden in Parijs door, met als doel om Frans te leren spreken. Ze zou ooit geprobeerd hebben Italiaans te leren voor haar toenmalige vriendje en sinds de Oranjes af en toe naar Griekenland vertrekken voor een vakantie, zou ze aan de slag zijn gegaan met het Grieks. Behoorlijk wat verschillende talen dus!

Intensief traject

Máxima heeft dus een behoorlijk aanwezige talenknobbel. Toch was het Nederlands helemaal nieuw voor haar, toen ze aan het begin van de jaren ’00 naar Nederland kwam. Ze moest de taal zo snel mogelijk leren en trok daarvoor naar de Belgische Ardennen. Daar kreeg ze maar liefst 66 uur Nederlandse les per week, wat al snel zijn vruchten afwierp.

Oer-Hollands

Máxima heeft destijds veel gehad aan een oer-Hollands programma. De Argentijnse schone heeft niet alleen gezwoegd op haar talencursus, maar ging thuis ook door met leren. Om de taal van haar man zo goed en snel mogelijk op te pikken, kroop ze voor de buis om Nederlandse programma’s te kijken. Máxima onthulde tijdens een verrassingsbezoek aan het project Al Amalin in 2011, waar ze met Marokkaanse moeder sprak over het leren van de taal, dat ze het meest heeft geleerd van Lingo.

Hulp van meerdere programma’s

Máxima beheerst de Nederlandse taal inmiddels uitstekend, maar ze blijft haar best doen. Zo keek ze tot 2014 samen met haar kinderen naar Lingo voor hun spelling. De royal leerde bovendien niet alleen van dat programma, maar ook van Klokhuis en het Jeugdjournaal. Zo leerzaam kan tv zijn!

Bron: AD | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws