De zoete wraak van Kate Middleton

En meer royal revenge.

Het is niet makkelijk een koninklijke hoogheid te zijn. Je ligt altijd onder een vergrootglas, je verdedigen is er niet bij en je doet het maar zelden goed. Toch zijn er royals die zich niet laten kisten en wraak nemen op vermeend, dan wel echt, onrecht.

Neem de hertogin van Cambridge, die in haar jaren als Kate Middleton werd weggezet als een werkschuw popje en het verwijt kreeg dat ze zich als een ambitievrije geisha plooide naar haar grote liefde prins William. ‘Waity Katie’ doopten de tabloids haar en zelfs na haar huwelijk met prins William werd het haar aangewreven dat ze niet hard genoeg zou werken. Misschien omdat ze in vijf jaar tijd drie kinderen kreeg en die prioriteit wilde geven boven zeven dagen per week lintjes knippen? Als ze het zich al aantrok, liet ze het – tot teleurstelling van de tabloids – niet merken.

Sinds de geboorte van prins Louis in 2018 is Kate steeds zichtbaarder geworden, met eigen projecten die echt bij haar passen, zoals haar razend succesvolle Early Years activiteiten (over het belang van een goede start voor een kind), aandacht voor mentale gezondheid en portretfotografie. Slim van haar is dat ze nooit is ingegaan op alle kritiek. In plaats daarvan doet ze kalm haar ding en zeurt nooit over haar rol en de beperkingen die daarbij horen. Zo veroverde ze het vertrouwen van de Queen, maar won ze ook haar critici voor zich en werd ze – op koningin Elizabeth na – het populairste lid van het Britse koningshuis.

Royal rebel

Soms heeft een royal rebel de tijdgeest mee. Eloise van Oranje was als gravinfluencer in eerste instantie ongeheurd, want leden van een koninklijke familie houden traditiegetrouw het liefst alles zo veel mogelijk binnenskamers. Ze deelde haar leven lekker toch per Instagram en TikTok (samen goed voor 520.000+ volgers) en toonde uiteindelijk aan dat het best kan: je oom de koning bij zijn voornaam noemen en tegelijk een bloeiend bestaan als student/royal vlogger hebben. Haar ouders varen er eveneens wel bij: posts met haar moeder prinses Laurentien scoren het hoogst van allemaal. Het leukste van alles? Je ziet nu ook het hogere echelon van de Oranjes pogingen doen om online wat persoonlijker te communiceren.

Van plantenprater tot milieuheld

Iemand die ook kan meepraten over een veranderende tijdgeest, is prinses Irene. Zij is – net als kroonprins Charles – iemand die steeds meer wordt gewaardeerd om haar/zijn denkbeelden. Beiden spreken al jaren hun bezorgdheid uit over hoe we omgaan met de natuur en het milieu, iets waar ze jaren om zijn uitgelachen. “Ik ben, wat de meeste media betreft, de prinses die met bomen praat,” zei Irene tegen Twan Huys. “Daar word ik soms zo moe van. Het is zo simplistisch. Ze schamperen over ‘praten met bomen’, maar ik wil iets wezenlijks overbrengen: dat er communicatie mogelijk is met alle levensvormen, dat alles een bewustzijn heeft, dat alles een gevoel heeft en dat we daar rekening mee moeten houden.” De Britse kroonprins staat er wat pragmatischer in dan de prinses, maar voor allebei geldt dat ze tegenwoordig meer respect krijgen dan ooit en niemand nog sneert om hun groene ideeën.

Meer weten over de zoete wraak van Meghan Markle, prinses Delphine, prinses Märtha Louise en prinses Diana? Je leest het in de nieuwste Beau Monde (04/2022), nu overal verkrijgbaar!

Tekst: Ella Vermeulen | Beeld: BrunoPress

 

Laatste nieuws