Waarom prins Charles wél een geliefde koning kan worden

Het stokje meteen doorgeven aan William om de monarchie te redden? Volgens deze royaltykenner is dat niet nodig.

Lees ook

Meestal zijn de berichten rondom het toekomstig koningschap van prins Charles niet erg hoopvol van aard. De suggestie dat hij, wanneer de tijd komt, het stokje maar beter meteen aan de populaire prins William kan overdragen, horen we vaak. Maar niet iedereen ziet het somber in voor Charles, die al ruim zeventig jaar lang (!) kroonprins is.

De eeuwige troonopvolger

Al sinds 1952 is prins Charles de eerste in de lijn van de Britse troonopvolging. Toen was hij nog maar een peuter van drie jaar oud, maar inmiddels is hij al jarenlang de pensioenleeftijd voorbij. Een recent onderzoek onder de Engelse bevolking liet zien dat het van veel mensen ook niet meer hoeft: ruim veertig procent van de deelnemers heeft liever dat Charles, wanneer het moment komt, meteen de troon afstaat aan zijn oudste zoon prins William. Toch denkt royaltydeskundige Tina Brown dat Charles niet hoeft te vrezen voor zijn toekomst als koning.

Prins Charles en zijn zusje prinses Anne in 1952. Sinds dat jaar is Charles eerste in lijn van troonopvolging en weet hij dat hij van de een op de andere dag koning kan worden. Beeld: BrunoPress

‘De grootvader van de natie’

“Ik denk dat hij een soort grootvader van de natie kan worden. Ik denk dat mensen hem toch wel zullen steunen, want hij is een authentiek persoon”, zegt Tina Brown, royaltydeskundige en auteur van het nieuwe boek The Palace Papers: Inside the House of Windsor over het toekomstig koningschap van prins Charles in The Telegraph. “Hij komt op een moment waarop zijn eigen passies samenvallen met de tijdgeest. Zijn langdurige passie voor het milieu en zijn zorgen over klimaatverandering zijn geen verzinsels van het Paleis.”

Queen Camilla

Enkele maanden geleden maakte Queen Elizabeth haar ‘oprechte wens’ bekend dat hertogin Camilla in de toekomst als koningin-gemalin door het leven zal gaan. Een puntje dat nogal gevoelig ligt onder de Britten, maar ook dat zal volgens Brown enorm mee kunnen vallen. “Ik denk dat Camilla de kans krijgt om onmiddellijk een soort koningin-moeder te worden. Ze is erg charmant en natuurlijk, en als een stel hebben ze een ongelooflijke band.”

“Camilla is zijn ‘paardenfluisteraar.’ Ze begrijpt zijn temperament heel goed”, zegt Brown. “Dat is heel erg zoals de Queen Mother was met koning George VI. Ze stuurde hem aan zonder dat hij doorhad dat hij werd aangestuurd. Dat geldt ook voor Camilla. Ze stabiliseert Charles op een heel gezonde manier. Hij is veel meer ontspannen wanneer hij bij haar in de buurt is en ze maakt hem aan het lachen.”

Beeld: BrunoPress
Beeld: BrunoPress

Prinses Diana

In de vorige eeuw was het natuurlijk prinses Diana die lange tijd als de toekomstige koningin-gemalin werd gezien. “Diana zou het idee van een Queen Camilla verschrikkelijk hebben gevonden, daar is geen twijfel over mogelijk”, aldus Brown. “Maar we zijn nu 25 jaar verder. De Queen is altijd heel pragmatisch geweest en ze weet dat Charles wil dat Camilla koningin wordt. Dus wat de Queen nu doet is de weg vrijmaken en Charles helpen om de rol op zich te nemen. Het was een slim staaltje nalatenschapsplanning van haar om die verklaring uit te brengen.”

Bron: Marie Claire UK | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook