Een dekbed uitzoeken in 3 eenvoudige stappen

Lees ook

Iedereen wil genieten van een fijne nachtrust na een lange dag. Daarom investeren we veel tijd en moeite in de zoektocht naar het ideale bed. Maar wist je dat het dekbed minstens net zo belangrijk is? Met een goed dekbed kun je ’s nachts pas echt helemaal tot rust komen. Daarom lees je hieronder 3 eenvoudige stappen om een dekbed te vinden dat perfect bij je past!

Stap 1. Bepaal het formaat

Je kiest om te beginnen het juiste formaat voor jouw nieuwe dekbed. Houd er rekening mee dat het dekbed altijd groter moet zijn dan het matras. Dan kun je jezelf er helemaal in oprollen als een burrito. Lekker knus en warm – vooral in de winter! Over het algemeen is een dekbed 200×200 cm de populairste keuze voor een tweepersoonsbed. Heb je een eenpersoonsbed? Dan ga je voor een dekbed van 140×200 cm. Voor een Queen of King size bed zijn er juist extra brede én lange dekbedden verkrijgbaar van 240 of 260 cm breed en maar liefst 220 centimeter lang.

Stap 2. Kies de dekbedvulling

Voor optimaal slaapcomfort moet je goed nadenken over de dekbedvulling. Welk materiaal sluit het beste aan op jouw persoonlijke wensen en voorkeuren? De drie meest voorkomende materialen voor dekbed vulling zijn dons, wol en synthetische vulling. Hieronder staan de eigenschappen van de materialen voor je op een rij:

  • Donzen dekbed: Dons is luchtig en zorgt voor een goede isolatie. Het zachte materiaal ventileert goed en neemt vocht snel op. Een dekbed met donzen vulling is daarom een slimme keuze voor mensen die veel transpireren.
  • Wollen dekbed: Als je een echte koukleum bent, is een dekbed met wol wellicht een mooie optie. Wol isoleert goed en houdt bovendien veel warmte vast. Omdat het natuurlijke materiaal lanoline bevat, is deze vulling ook bacterie-werend.
  • Synthetisch dekbed: Mensen met een (huisstofmijt)allergie kiezen vaak voor een dekbed met synthetische vulling. Deze dekbedden zijn namelijk gemakkelijk te wassen. Ook is de vulling warm, relatief goedkoop en licht van gewicht.

Stap 3. Let op de warmteklasse

Kies tot slot een warmteklasse die past bij het seizoen en jouw wensen. Een dekbed met warmteklasse 1 is heerlijk warm en geschikt voor de winter. Bij warmteklasse 4 is het dekbed juist luchtig en koel, waardoor het de juiste keuze is voor de zomer. Je kunt twee aparte dekbedden met verschillende warmteklassen aanschaffen, maar ook kiezen voor een 4-seizoenen dekbed. Dit dekbed bestaat uit meerdere delen die je van elkaar kunt scheiden en zo eenvoudig aan kunt passen op de temperatuur.

Dit artikel is een samenwerking. Beeld: Unsplash

Laatste nieuws

Zie ook