Het is Koningsdag! Waarom dragen we op deze dag massaal oranje?

Er is een duidelijke reden voor de 'Nederlandse' kleur aan te wijzen.

Lees ook

Denk je aan Koningsdag, dan denk je aan de kleur oranje. Heb jij een standaardoutfit voor deze dag of ben je speciaal de stad in gegaan voor dat ene leuke oranje jurkje? Je bent zeker niet de enige. Waarom hullen we ons op deze dag eigenlijk massaal in de kleur oranje?

Afstammelingen

De naam Willem van Nassau doet misschien wel een belletje rinkelen. Hij staat beter bekend als Willem van Oranje en wordt gezien als de stamvader van het Huis Oranje-Nassau. De koninklijke familie zoals we die nu kennen, stamt af van Willem van Oranje. Koning Willem-Alexander heet niet voor niets voluit ‘Willem-Alexander Claus George Ferdinand, koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, jonkheer van Amsberg’. Omdat ons koningshuis het woord ‘oranje’ in de naam familienaam heeft staan, is besloten die kleur de nationale kleur van Nederland te maken.

koningin

Koningin Máxima in het oranje bij een jubileumcongres in 2020. Beeld: BrunoPress

Vrolijkheid en energie

Dat oranje ‘onze’ kleur is geworden, komt dus puur door een familiefeitje. Toch zijn we er maar wat blij mee, want het is een kleur waar je vrolijk van wordt. De kleur staat dan ook voor vrolijkheid, energie, warmte en vriendschap. Ideaal als themakleur voor zo’n verbroederende dag als Koningsdag! Ga jij je dit jaar in de blije kleur hullen?

Bron: Beau Monde Archief, KRO NCRV | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook