Trouble in paradise voor prins Edward en gravin Sophie

De royal tour van de Wessexjes begint met nóg meer hobbels dan die van William en Kate.

Lees ook

De Caribische royal tour van prins Edward en gravin Sophie lijkt al in de soep te lopen voordat-ie ook maar is begonnen. Net als prins William en hertogin Kate vorige maand worden ook de Wessexjes niet met open armen ontvangen.

Een tweede Caribische tour

Wat een feestelijke tropische tour had moeten worden om in de Caribische landen van het Gemenebest het troonjubileum van Queen Elizabeth te vieren, begint als wéér een PR-flop voor de Britse royals. Ook prins Edward en gravin Sophie moeten een stapje terug doen.

Vorige maand maakten prins William en hertogin Kate al een reis door de Caraïben, maar erg hartelijk werden zij niet ontvangen. Er waren veel demonstraties – onder andere voor de afschaffing van de Queen als symbolisch staatshoofd in deze landen – en de gehoopte koninklijke excuses voor het koloniale en slavernijverleden bleven uit. Ook een aantal ongelukkig fotomomenten hielp niet mee om het imago van het koningshuis wat op te poetsen. Kiekjes bij een hek van een voetbalveld en van een afstandelijk ritje op een Land Rover bevestigden alleen maar het beeld van een afstandelijke, hiërarchische royal family.

De Wessexjes stellen bezoek uit

Vandaag begint de jongste zoon van de Queen, prins Edward, samen met zijn vrouw Sophie, gravin van Wessex, ook aan een tour door het Caribisch gebied. Maar het bezoek aan Grenada dat ze daarbij zouden brengen is nu al van tafel, laat Buckingham Palace weten.

Zo zou de tour in het teken moeten staan van het 70-jarig regeringsjubileum van de Queen, maar in gesprekken over het doel van de rondreis adviseerde de vertegenwoordiger van de Queen in Grenada om het bezoek uit te stellen. Oftewel: het klinkt alsof het land niet bepaald in dezelfde feeststemming is als de Britse royals. Naar verwachting zullen ook prins Edward en gravin Sophie te maken krijgen met protesten, en een luid verzoek om hun excuses aan te bieden namens de koninklijke familie.

De rest van de tour gaat wél door

Het betekent nog niet dat de Wessexjes voor niets hun koffers hebben gepakt. Het bezoek aan drie andere Caribische landen, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, en Antigua en Barbuda, gaat namelijk nog wel door. Of er achter de schermen ondertussen flink gewerkt wordt aan beter voorbereide fotomomenten? We mogen hopen van wel.

Bron: BBC, Daily Mail | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook