Krijgt koning Willem-Alexander er een nieuwe titel bij?

Een extra toevoeging aan de al lange lijst.

Lees ook

Overmorgen is het zover: Koningsdag. Nederland zal massaal oranje kleuren en het koninklijk gezin zal een bezoekje brengen aan het mooie Maastricht. In Limburg is men over het algemeen niet zo Oranjegezind, maar daar lijkt nu misschien verandering in te komen.

Extra titel voor op het lijstje

Wie in Limburg een enquête houdt over koningsgezindheid en een positief resultaat verwacht, komt bedrogen uit. De band met de Nederlandse royals is er nooit heel sterk geweest: In Limburg is men overwegend katholiek, terwijl de Oranjes lange tijd als verdedigers van het protestantisme werden gezien. Toch wil het CDJA, de jongerentak van het CDA, verandering brengen in dat beeld. Ze pleiten daarom voor een nieuwe titel voor koning Willem-Alexander vanaf 27 april. Je moet wat, toch?

“Geef de koning op Koningsdag de titel Hertog van Limburg”, aldus Tom Scheepstra (voorzitter van het CDJA). “De Limburgers voelen zich anders dan de Nederlanders en een titel zou de Limburgers echt kunnen verbinden aan het Huis Oranje-Nassau. Die regionale component is mooi.”

Toen nog geen optie

Het is niet de eerste keer dat deze titel als optie wordt voorgesteld. In 2013 opperde de toenmalige gouverneur (de Limburgse aanduiding voor Commissaris van de Koning) Theo Bovens al dat het een goede titel voor de aanstaande koning zou zijn. Het zou ervoor zorgen dat een oude traditie in ere wordt hersteld. Limburg was tussen 1839 en 1866 namelijk een hertogdom, waarvan het Nederlandse staatshoofd de hertog was. Het hertogdom maakte onderdeel uit van de Duitse Bond, die in 1866 ophield te bestaan. Daarna werd Limburg een volwaardige Nederlandse provincie. Toch bleef koningin Wilhelmina de titel Hertogin van Limburg nog voeren. Voor Willem-Alexander was de titel echter geen optie: de Hoge Raad van Adel stond 2013 niet toe dat hij hem zou gebruiken.

titels

Koning Willem-Alexander, tevens jonkheer van Amsberg, graaf van Buren, heer van Naaldwijk, etc. Beeld: © RVD, Martijn Beekman

Eindelijk een hertog

Mocht het plan van CDJA succesvol zijn, dan kan onze koning dus een nieuwe titel aan zijn lijstje toevoegen. Wie zijn naam opzoekt, ziet dit staan: Willem-Alexander Claus George Ferdinand, koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, jonkheer van Amsberg. Daarnaast heeft de koning echter verschillende titels op zijn naam staan, waaronder markies van Veere, baron van Breda en heer van Naaldwijk. Een hertogtitel heeft hij (nog) niet, maar wie weet!

Bron: Blauw Bloed | Beeld: Het Koninklijk Huis, BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook