Foto’s: nog een (ongemakkelijke) Caribische royal tour

Prins Edward en gravin Sophie maken een rondreis door het Caribisch gebied, maar ook deze tour verloopt niet geheel vlekkeloos.

Lees ook

Na prins William en hertogin Kate brengen ook prins Edward en gravin Sophie een bezoek aan de Caraïben op het platinajubileum van Queen Elizabeth te vieren. Opnieuw levert het een hoop mooie royal modemomenten, maar ook een hoop ongemakkelijke uitstapjes op.

Bijvoorbeeld wanneer aan prins Edward wordt verteld dat ze zijn moeder het liefst zo snel mogelijk als symbolisch staatshoofd zien vertrekken. Niet helemaal het welkom waarop de Windsors hadden gehoopt.

Saint Lucia

Prins Edward, de jongste zoon van Queen Elizabeth, en zijn vrouw Sophie, gravin van Wessex, begonnen hun tour door het Caribisch gebied in Saint Lucia.

Beeld: BrunoPress

Sophie begon de tour met een knalrode maxi jurk – een kledingstuk dat tot nu toe zo goed als het uniform van deze rondreis is geworden. De Wessexjes spraken onder andere met de premier van Saint Lucia, maar na slechts één dag zat hun bezoek aan het eiland – dat niet veel groter is dan Texel – er alweer op.

Saint Vincent en de Grenadines

Zaterdag kwamen Sophie en Edward aan in buurland Saint Vincent en de Grenadines. Net als de Cambridgejes tijdens hun Caribische tour heel wat demonstraten tegen het lijf liepen, bleven ook hier protesten niet uit. Inwoners van Saint Vincent vroegen onder andere om een schadevergoeding van het Verenigd Koninkrijk voor de fouten die zijn begaan in het koloniale verleden.

Beeld: BrunoPress

Het hield Ed en Soph niet tegen om een druk programma af te leggen. Een bezoek aan een school, een prijsuitreiking bij een hardloopwedstrijd, het planten van een jubileumboom voor de Queen, en een kennismaking met de nationale vogel van het land, de Sint Vincentamazone, die nog kleurrijker is dan de jurk van de gravin.

Beeld: BrunoPress

De gouden armband die gravin Sophie draagt is trouwens een koninklijk favoriet. Hertogin Kate heeft ‘m ook in haar sieradenkistje liggen.

Saint Lucia #2

De volgende dag (daar hebben we weer een nieuwe midi jurk!), bezochten prins Edward en gravin Sophie een monument dat dan weer bij Saint Lucia hoort, om meer te leren over de geschiedenis van het land.

Beeld: BrunoPress

Antigua & Barbuda

Maandag kwamen de Wessexjes aan in de volgende Caribische eilandstaat, Antigua en Barbuda. Daar hadden ze een ietwat awkward ontmoeting met de minister-president Gaston Browne, die niet onder stoelen of banken stak dat zijn land niet kan wachten om een republiek te worden. Dus iets in de trant van: ‘Jullie komen hier om het regeringsjubileum van de Queen te vieren? Wij staan juist op het punt om haar af te zetten als staatshoofd.’ Daarnaast bracht de regering de gewenste reparatiekosten weer even onder de aandacht.

Wel liet de minister-president weten dat het “nog even zal duren” voordat het land een republiek zal worden en dat hij Edward en Sophie “niet in een ongemakkelijke positie wilde brengen.” Tja, het lijkt een terugkerend thema te zijn voor de royals die het gebied bezoeken. Het doel is om de banden aan te halen met de landen die Elizabeth nog als koningin erkennen, maar zowel de Cambridgejes als de Wessexjes komen van een koude kermis thuis. Een bezoek aan Grenada is voorlopig helemaal uitgesteld – daar zaten ze naar verluidt al helemaal niet op royal gezelschap te wachten. Voor een echt jubileumfeestje moeten de Windsors toch in Londen zijn…

Bron: Town & Country, Nine, Independent | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook