Prinses Amalia vertelt: Is er al een studiekeuze gemaakt?

Het is een jaar van grote verandering in de thuissituatie van de koninklijke familie.

Lees ook

In het kader van Koningsdag gaf de koninklijke familie gisteren veel interviews, onder andere met de NOS. Zij vroegen de kroonprinses naar het leven in de spotlights en haar toekomstige studentenstad.

Nu nog buiten de spotlights

Afgelopen zomer behaalde prinses Amalia haar gymnasiumdiploma. Ze zit middenin haar tussenjaar, waarin ze zich vooral richt op vrijwilligerswerk. “Ik heb veel dingen gedaan die mij een stapje verder helpen. Creatieve en leerzame dingen. Ik ben dankbaar voor de privacy die mij daarbij gegund is.” De kroonprinses is zich ervan bewust dat ze door haar rol in de toekomst veel in de spotlight zal staan. “Ik zal eraan moeten wennen.”

Nog geen keuze gemaakt

Waar Amalia vanaf september zal gaan studeren, is nog niet bekend. “Het is nog een beetje spannend”, vertelde de kroonprinses aan de NOS. Of het Maastricht wordt, waar ze gisteren te gast was om Koningsdag te vieren? “Nou, dat weten we nog niet, maar ik hoop binnenkort een keuze te kunnen maken. Maastricht is echt een prachtige stad, die een fantastisch programma heeft neergezet.”

Vrijwel een leeg nest

Niet alleen Amalia kwam aan het woord: de rest van het gezin vertelde ook over het afgelopen jaar. Koningin Máxima moet wennen aan de situatie met haar dochters, van wie er nog maar één regelmatig thuis is. Prinses Alexia woont immers in Wales om daar onderwijs te volgen en Amalia is veel met haar tussenjaaractiviteiten bezig. “Het is moeilijk”, aldus Máxima. “Het is stil in huis. Ik moet eraan wennen.” De grootste uitdaging is op dit moment dat ze prinses Ariane ook al een beetje los moet laten. “Niet de hele tijd vragen hoe laat ze thuiskomt, en zo.”

Lekker rustig

Hoewel Alexia haar moeder ook vaak mist, is ze blij dat ze naar het buitenland is gegaan. “Ik leer mensen van over de hele wereld kennen. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik dit kan doen en heel dankbaar aan mijn ouders.” Prinses Ariane, die nu als enige nog veel tijd met haar ouders doorbrengt, vindt het juist “lekker rustig” om als enige te zijn. “Maar ik vind het mooi dat we op momenten als deze samen kunnen zijn.”

Bron: Blauw Bloed, NU.nl | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook