Deze momentjes heb je misschien gemist tijdens Koningsdag 2022

Van valsspelende en meezingende royals tot een creatief collier.

Lees ook

Koningsdag was weer feestelijk als vanouds, dus we snappen ’t als je iets beters te doen had dan de volledige uitzending van het royal bezoek aan Maastricht te bekijken. Deze details willen we je echter niet onthouden, van valsspelende en meezingende royals tot een creatief collier.

De schrik van haar leven

Tuurlijk, het is leuk dat er veel meer te beleven was langs de route dan wat standaard lokale orkestjes of dansende kleuters. Maar riskant maakten ze het wel in Maastricht, door de koning en de kroonprinses gezamenlijk aan een muntenpers te zetten. Willem-Alexander en Amalia mochten samen een nieuwe munt slaan en werden gewaarschuwd voor de slingerende armen van de pers. En terecht, want Amalia kreeg ’t ding bijna met volle vaart tegen zich aan. Pas een beetje op met de troonopvolgers, a.u.b.! Het resultaat mag er zijn, gelukkig.

Beeld: BrunoPress

Hé, valsspeler

Dat de Oranjes aardig competitief zijn, zagen we vorig jaar al tijdens een Koningsdag-quiz. En dit jaar, met nog meer familieleden van de partij, ging het er nóg feller aan toe tijdens een streektaalquizje. De drie verschillende teams streden als ’n dolle om de eerste prijs, er werd valsgespeeld (Máx begon al voor het startschot, en in de eerste ronde van de quiz werden de regels al aan de laars gelapt), en beschuldigd. Na het verlies van z’n team zei prins Constantijn dat het natuurlijk allemaal ‘doorgestoken kaart’ was. We zijn benieuwd hoe een potje Monopoly eraan toegaat in Paleis Huis ten Bosch

Prinses Amalia’s muzikale talent

In Claudia de Breijs boek Amalia was al te lezen dat onze kroonprinses over een gouden keeltje schijnt te beschikken, en haar zangtalent liet ze volop horen bij het optreden van… André Rieu. Amalia maakte indruk door een Zuid-Amerikaans nummer luidkeels mee te zingen, samen met Máxima, terwijl de rest van de royal fam niet verder kwam dan een beetje heen en weer gaan op de muziek.

Beeld: BrunoPress

En ook tijdens de DJ-show was het Amalia die de special effect op zich nam – na afloop kreeg ze een complimentje van de DJ’s en nodigden ze haar uit om mee te touren. Het is dat prinses Amalia studieplannen en een nogal vast toekomstperspectief heeft, anders zat een muzikale carrière er zeker in.

Protest? Welk protest?

Langs de Koningsdagroute was ook ruimte gemaakt voor een republikeins protest, waarbij een handjevol demonstranten Willem-Alexander kwam ‘uitzwaaien’ als laatste koning. WA bleek een kei te zijn in het negeren van de antimonarchisten en deelde handjes (of nu ja, boxen) uit aan het wél enthousiaste publiek als nooit tevoren. Toen de jarige koning later gevraagd werd naar zijn mening over het gedaalde vertrouwen in hem, leek hij zich ook zeker niet druk te maken. “Van peilingen trek ik me nooit iets aan.” En “opbouwende kritiek”, daar staat hij voor open, “anders eindig je zoals Poetin.” Een plechtig kijkende Máxima beloofde bovendien heel “hard te werken” aan het herstellen van het vertrouwen van het volk. To be continued…

Ariane is happy alleen thuis, Máx voelt zichzelf een empty nester

Eindelijk kregen we ook te horen hoe prinses Ariane het vindt om als enig A’tje ten paleize te zijn overgebleven. De jongste dochter van de koning en koningin vertelde dat ze het helemaal niet erg vindt dat haar zussen inmiddels zijn uitgevlogen, en ze noemt het ‘eigenlijk wel rustig’ om alleen met haar ouders te wonen. Máxima daarentegen geeft toe dat ze last heeft van het empty nest syndrome, ook al is er nog een dochter in huis. “Ik mis ze enorm”, vertelt ze aan de NOS over dochters Amalia en Alexia. “Het is gewoon stiller in huis dan vroeger.” Wat ook zo z’n voordelen heeft: “Ik kan nu wel meer werken.”

Beeld: BrunoPress

Alexia mist haar ouders ook, geeft ze toe, maar het is het allemaal waard. “Het is zo’n bijzondere ervaring, ik leer mensen kennen van over de hele wereld. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik dit kan doen”, vertelt ze over haar ervaringen op haar buitenlandse kostschool.

Waar is Eloise?

Dat prinses Alexia helemaal van uit Wales is overgekomen voor Koningsdag was natuurlijk een leuke verrassing, maar toch werd er nog iemand gemist. Zo kreeg prinses Laurentien regelmatig de vraag waar haar dochter, gravinfluencer Eloise, eigenlijk was. “Die doet haar eigen ding”, aldus de prinses over haar populaire dochter. “Dat is de volgende generatie, nu moeten ze het maar met ons doen.”

Creatief met een collier

Prinses Beatrix was niet van de partij – die heeft in haar leven wel genoeg handjes geschud, inmiddels – maar een knipoog naar haar moeder, Juliana, zagen we wel. Koningin Máxima droeg namelijk een collier van koningin Juliana om haar pols gewikkeld als armband. Laat ’t maar aan Máx over om creatief om te gaan met de koninklijke erfstukken!

Beeld: BrunoPress

Waar we vorig jaar ook prinses Amalia met juwelen zagen uit de koninklijke kluis, hield de kroonprinses het dit jaar een stuk bescheidener qua sieraden. Onze aandacht ging vooral uit naar de accessoires van haar jongere zusje, prinses Ariane, die met goudkleurige, bladvormige oorbellen een glamorous touch aan haar klassieke outfit gaf. Maar dat is iets dat je absoluut niet gemist kunt hebben tijdens Koningsdag: alle royals zagen eruit om door een ringetje te halen.

Bron: RTL, NOS, Modekoningin Máxima | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook