Financiële onafhankelijkheid, wat is dat eigenlijk?

Je hoort succesvolle mensen wel eens zeggen dat ze ‘financieel onafhankelijk’ zijn. Dat klinkt als iets goeds wat je misschien zelf ook wel wilt nastreven. Maar wat is financiële onafhankelijkheid eigenlijk, en hoe bereik je het? We leggen het je uit!

Wat is financiële onafhankelijkheid?

Wat houdt financiële onafhankelijkheid nu eigenlijk in? Daar is niet helemaal een eenduidig antwoord op te geven, omdat de insteek per persoon kan verschillen. Grofweg kun je twee interpretaties van elkaar scheiden: je bent financieel onafhankelijk wanneer je genoeg geld hebt om nooit meer te hoeven werken, of wanneer je de vrijheid hebt om te doen wat je wilt. Niet meer hoeven werken hoeft dus niet per se het doel te zijn, het gaat er vooral om dat je uit eigen zak kunt voorzien in je levensonderhoud en een bevredigend leven kunt leiden. Maar financiële onafhankelijkheid kan er dus ook voor zorgen dat je eerder met pensioen kunt om meer van het leven te kunnen gaan genieten.

Hoe bereik je financiële onafhankelijkheid?

Hoe word ik financieel onafhankelijk, vraag je je dan waarschijnlijk af. Financiële onafhankelijkheid bereiken kan op verschillende manieren, maar het beste is om op verschillende fronten activiteit te ondernemen. Ten eerste kun je proberen kosten te besparen, zodat je nu de ‘pijn’ ondervindt maar later comfortabel en vrij kunt leven. Daarnaast wil je ook dat je geld groeit. Je kunt meer gaan werken, maar een andere beproefde methode is beleggen. Als je dit verstandig aanpakt en op tijd begint, kun je in feite zonder inspanning je geld laten groeien. Je kunt beleggen in aandelen, maar ook in cryptovaluta. Dat is een volatiele markt met forse koersschommelingen die je met een beetje geluk veel ‘gratis’ geld kunnen opleveren als je op het juiste moment koopt en verkoopt. De grootste kans op grote winsten daarop zit in de nieuwere crypto’s. Zo kun je bijvoorbeeld inzetten op een stijging van de Shiba Inu of Dogecoin koers.

Hoeveel geld heb je nodig om financieel onafhankelijk te zijn?

Maar wanneer ben je eigenlijk financieel onafhankelijk? Dat is voor iedere persoon anders. Het hangt af van de leeftijd waarop je financieel onafhankelijk wilt zijn, hoe lang je daarna nog verwacht te leven en hoeveel je per maand of per jaar gaat uitgeven. Stel, je verwacht nog 25 jaar te leven nadat je financieel onafhankelijk bent geworden. Als je dan per 2.500 euro uitgeeft en per jaar dus 30.000 euro, heb je in totaal 750.000 euro nodig. Geef je maar 1.500 euro per maand uit, dan ben je met 450.00 euro al financieel onafhankelijk volgens de FIRE-methode. FIRE staat voor ‘financially independent, retire early’. Er is een heuse FIRE-beweging die hier actief naar streeft door te ‘doen waar je gelukkig van wordt’. De focus daarbij ligt meer op het besparen van kosten dan op meer verdienen, maar dat laatste helpt natuurlijk wel. Het is echt ook onderdeel van het FIRE-gedachtegoed om niet meer te werken omdat het hoeft, maar omdat het kan. Keuzevrijheid staat voorop.

Wat zou jouw insteek zijn? Vind je het belangrijk om eerder met pensioen te kunnen? Of wil je alleen werken omdat je het leuk vindt? Financiële onafhankelijkheid is in ieder geval iets moois om na te streven. En hoe eerder je ermee begint, des te eerder je die financiële onafhankelijkheid kunt bereiken.

Dit artikel is een samenwerking. Beeld: Unsplash

Laatste nieuws