Op je travel wish list: droombestemming Kroatië

Gastronomisch genieten, zonnen op het strand of cultuur snuiven in charmante stadjes: droombestemming Kroatië has it all.

Lees ook

Koppel in Lubenice | Beeld: CNTB

De Franse zon heeft er een stevige concurrent bij: Kroatië wordt onder Nederlandse toeristen steeds populairder als vakantieland. En terecht, want het land aan de Adriatische zee heeft ontzettend veel te bieden, en dat op dezelfde afstand als Zuid-Frankrijk. Culinair genieten met een lokale wijn? Een bruin kleurtje kweken op het strand? Romantische stadjes verkennen? Langs duizenden eilanden varen? Het kan allemaal op deze droombestemming.

Kroatische cuisine

Voor sommige mensen betekent vakantie lekker koken op één gaspitje voor de tent, maar voor ons betekent het toch een stuk vaker culinair uitpakken. Aanschuiven bij de beste restaurants, lokale wijnen proeven, uitgebreid lunchen, borrelen én dineren: wij zijn er wel voor te porren. De Kroatische cuisine is in ieder geval een heerlijke om te ontdekken. Het land staat onder andere bekend om zijn hoogwaardige, aromatische kazen, vis, lam, wild, schaaldieren, truffels vele regionale wijnen, traditionele pies, noem maar op! Om desserts als orehnjača en makovnjača niet te vergeten – cakerollen met sinaasappel, walnoten of maanzaad. Alleen dáárvoor zouden we al op het vliegtuig stappen.

Kroatische gastronomie | Beeld: Maja Danica Pecanic

Romantische stadjes, ongerepte natuur

Zo’n perfecte voor-elk-wat-wils-bestemming, dat is Kroatië wat ons betreft ook. Willen jij en je reisgezelschap én zonnebaden aan een kristalblauwe zee, én historische stadjes ontdekken, én lange wandelingen maken door ongerepte bossen? Croatia has got you covered. Tijdens een tripje naar deze bestemming combineer je gemakkelijk stad en strand, cultuur en natuur. Beroemde bestemmingen zijn het schilderachtige Dubrovnik, Zadar, Split of Pula, het groene ‘vitaliteitseiland’ Lošinj, de hippe eilanden Hvar of Vis en de prachtige bergen van Velebit. Als je daarmee niet iedereen een happy traveler maakt, weten we ’t ook niet meer.

Kroatië
Dubrovnik. Beeld: Luka Esenko

Land van wellness

Bijkomen van al die wandelingen en historische steden? Of op zoek naar ultieme ontspanning tijdens je schaarse vrije dagen? Kroatië staat steeds meer bekend als het land van wellness & healthy living. De lucht is er zuiver, het bronwater behoort tot het beste van Europa en het enorm gezonde ‘mediterrane dieet’ vindt hier zijn oorsprong. Voeg daar een aangenaam klimaat aan toe en je snapt wel dat mensen naar Kroatië trekken om zich beter in hun vel te springen. Geen wonder dus dat het land steeds meer te bieden heeft op het gebied van (aroma)therapie, wellness en spa.

Wellness op Hvar. Beeld: Hrvoje Serdar

Jouw ervaring

Die veelzijdigheid, dat is precies waarom Kroatië in rap tempo een plekje op de lijst met meest populaire vakantiebestemmingen heeft veroverd. Ook de afgelopen twee jaren, waarin we helaas minder vaak naar het buitenland konden reizen dan we zouden willen, bleef het land aan de Adriatische zee in trek onder Nederlandse vakantiegangers als een veilige bestemming. En dit jaar hopen we er al helemaal zorgeloos naar toe te kunnen! Deze zonnige place to be is bovendien goed te bereiken vanuit ons (minder zonnige) landje. In minder dan twee uur vlieg je rechtstreeks naar Kroatië en ook met de auto is de circa 1300 kilometer goed te overbruggen.

Sakaruna. Beeld: Aleksandar Gospic

Omdat alles mogelijk is, draait een vakantie in Kroatië om jóuw wensen en ervaringen. Toch liever die maaltijd op een gaspitje? Campings ten overvloede. Laten bergen je koud? Schattige eilandjes en stranden kunnen je misschien wel bekoren. Nooit genoeg cultuur? Het land bárst van de werelderfgoedgebieden. Voor elk wat wils dus. Of zoals het Kroatische toerisme zelf mooi verwoordt: Your Life, Your Time, Your Experience.

Beeld bovenaan: Luka Esenko

Laatste nieuws

Zie ook