Hoe prinses Charlotte bij de geboorte van Louis geschiedenis schreef

Charlotte zorgde voor een waar keerpunt.

Prinses Charlotte vierde eerder deze week alweer haar zevende verjaardag. Bij haar geboorte werd Charlotte vierde in de lijn van de troonopvolging. Die positie veranderde niet, ook niet met de komst van haar broertje Louis.

Andere regels

Waar het vroeger nog zo was dat het geslacht van een koninklijk persoon komnbepalen wie er hoger in de lijn van troonopvolging stond, is dat sinds 2018 niet meer zo in het Verenigd Koninkrijk. Voorheen kon het dus zo zijn dat jongere broers hoger stonden in de lijn dan hun oudere zus. Sinds prins Louis werd geboren in 2018, is dat echter aangepast.

Vierde plaats

Charlotte kon bij de geboorte van haar jongere broertje haar plaats als vierde in de troonopvolging behouden. Louis werd daarmee vijfde in de lijn. Dit had allemaal te maken met een wijziging in de Succession to the Crown Act 2013. Daarin staat: “Bij het bepalen van de erfopvolging van de Kroon geeft het geslacht van een persoon geboren na 28 oktober 2011 die persoon of diens nakomelingen geen voorrang boven een andere persoon (ongeacht de geboortedatum).” Als deze verandering destijds niet was doorgevoerd, zou Charlotte naar de vijfde plaats zijn gestoten en zou Louis haar ingenomen hebben. Charlotte schreef daarmee royal geschiedenis!

Charlotte
Louis, Charlotte en George. Beeld: BrunoPress

Troonopvolging

Ook prins George had zomaar eens geschiedenis kunnen schrijven bij zijn geboorte. Als hij als meisje zou zijn geboren, dan zou hij of zij, ongeacht het geslacht, koningin of koning worden. In de Succession to the Crown Act 2013 staat namelijk ook dat de eerstgeborene van William en Kate koning of koningin zou worden, ongeacht hun geslacht.

Na de Queen zal prins Charles de eerste zijn in de lijn van troonopvolging. Vervolgens is prins William aan de beurt. Wellicht dat prins Charles de troon meteen doorgeeft aan hem. Maar: eerst is het nog tijd voor het platina jubileum van Queen Elizabeth!

Bron: Mirror UK | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws